Gazpacho: Η συνταγή της απόλυτα καλοκαιρινής θρεπτικής σούπας!

14-07-2019

Η λέξη “σούπα” φέρνει στο μυαλό κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Όχι όμως όταν έχετε δοκιμάσει την απόλυτα καλοκαιρινή Ισπανική συνταγή, που ακούει στο όνομα  gazpacho. Με ρίζες από την Ελλάδα, τη Ρώμη και φυσικά την Ανδαλουσία της Ισπανίας, η κρύα αυτή τοματόσουπα συνδυάζει αρμονικά βασικά υλικά της Μεσογειακής διατροφής. 

Πολύ συχνή δικαιολογία που ακούν οι διαιτολόγοι για τη συχνή κατανάλωση έτοιμων γευμάτων ή delivery, είναι πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μαγειρικούς πειραματισμούς. Όμως, η σούπα Gazpacho δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Ετοιμάζετε μέσα σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας μόνο το blender, πολλά φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και Ελληνικό ελαιόλαδο. Έτσι, τόσο από πρακτικής πλευράς, όσο και από θρεπτικής, δεν έχετε καμία δικαιολογία για μην δοκιμάσετε τη σούπα gazpacho φέτος το καλοκαίρι.

Διατροφικά πλεονεκτήματα της gazpacho

Τα διατροφικά πλεονεκτήματα της gazpacho σούπας βρίσκονται στα απλά Μεσογειακά υλικά της.

  • Τόσο κοινό, αλλά τόσο θρεπτικό συστατικό είναι οι ντομάτες! Γεμάτες φυτικές ίνες, ορισμένες βιταμίνες B και C. Όταν μαγειρεθούν απελευθερώνουν το πολύτιμο για την υγεία του προστάτη και της καρδιάς, λυκοπένιο.
  • Χωρίς πολλές θερμίδες, αλλά πλούσιο σε βιταμίνη Κ είναι το δροσερό αγγούρι. Η βιταμίνη Κ είναι εκείνη που συνήθως λείπει από όσους κάνουν εύκολα μελανιές, ενώ είναι απαραίτητη για να κλείσει μία πλήγή.
  • Το σκόρδο ρίχνει την πίεση! Βέβαια, αυτό ίσως το γνωρίζεται ήδη. Ξέρατε όμως πως ονομάζεται το συστατικό με τη μοναδική αυτή δράση; Το όνομά του είναι αλισίνη και σχηματίζεται μόλις κόψετε ή πολτοποιήσετε το σκόρδο. Η ιδιότητες του σκόρδου είναι αναρίθμητες, ξεκινώντας από την αντιφλεγμονώδη δράση, μέχρι τη μείωση του κινδύνου θρομβώσεων.

Η σούπα gazpacho είναι γεμάτη βιοδραστικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση. Με πιο απλά λόγια είναι αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σας σύστημα τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές ημέρες.

Η gazpacho συνταγή

Υλικά για 4 με 6 μερίδες

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες στη μέση, χωρίς σπόρους
  • 1 μικρό αγγούρι, ξεφλουδισμένο, χωρίς τους σπόρους
  • 1 πράσσινη πιπεριά, κομμένη στη μέση, χωρίς σπόρους
  • ½ ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 φέτα ψωμί μερικών ημερών, μουλιασμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά της αρεσκείας σας (μέντα, βασιλικός, ρίγανι κλπ)

Εκτέλεση

Τα πράγματα είναι πολύ απλά! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε όλα τα λαχανικά στο  blender και να τα ανακατέψετε για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να πάρουν την επιθυμητή υφή. Αφήστε τη σούπα στο ψυγείο για περίπου τέσσερις ώρες.

Κάντε το επόμενο βήμα και σερβίρετέ τη σε ψηλά ποτήρια, με λίγο φρέσκο βασιλικό για το γαρνίρισμα. Για περισσότερο κρεμώδη υφή και έξτρα δόση πρωτεΐνης, προσθέστε μία κουταλιά γιαούρτι ή Κατίκι Δομοκού κατά το σερβίρισμα. 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία
Recipe adapted from https://www.gimmesomeoven.com/authentic-gazpacho-recipe/