Γεωργιάδης: Στοίχημα για την κυβέρνηση οι ανασφάλιστοι

26-12-2016

Στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδψνι Γεωργιάδη η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων τους οποίους σύμφωνα με εκτιμήσεις του που στηρίζονται στα μέχρι στιγμής στοιχεία του προγράμματος «Ατλας» του υπουργείου Εργασίας, υπολογίζει ότι είναι γύρω στα 1,9 εκατομμύρια έως 2,4 εκατομμύρια. Όπως είπε ο κος Γεωργιάδης σε τρεις εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα καταγραφής, θα ξέρουμε με ακρίβεια τον αριθμό των ανθρώπων που είναι ανασφάλιστοι στη χώρα μας. Τη δήλωση αυτή, έκανε ο κος Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου της εταιρείας Roche Hellas, η οποία ανακοίνωσε τη δωρεά αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως ογκολογικών φαρμάκων μέσω των δημόσιων νοσοκομείων σε ανασφάλιστους ασθενείς. Βέβαια αυτά τα φάρμακα αφού δε γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των ανασφάλιστων ανθρώπων, δε δόθηκε σαφή απάντηση από τον υπουργό και πόσους ανθρώπους θα ανακουφίσουν, παρά μόνο όπως είπε ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της εταιρείας κος Μαλαταράς ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Από την άλλη επισημοι φορείς της χώρας μεταξύ των οποίων και ο ΕΟΠΥΥ ανεβάζουν τον αριθμό των ανασφάλιστων στα 3 εκατομμύρια κάτι που σύμφωνα με τον κο Γεωργιάδη “αποτυπώνει”απλώς την αίσθηση που έχει ο καθένας

 Η εταιρεία, όπως ανακοίνωθηκε,μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών, αναμένεται να διαθέσει σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά περίπου 11.500 συσκευασίες φαρμάκων με τη μορφή της δωρεάς, είτε σε δημόσια νοσοκομεία που αιτούνται τη χορήγηση τους για τους ανασφάλιστους ασθενείς που είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα τους, είτε στην «Τράπεζα Φαρμάκων» που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για την υποστήριξη των αναγκών των ανασφάλιστων ασθενών που είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΙΣΑ.

 Αναφερόμενος στη δωρεά φαρμάκων από τη Roche Hellas ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ. Zehnder δήλωσε: «Η διόγκωση του φαινομένου της ανεργίας στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη, σε συνδυασμό με τους μειωμένους διαθέσιμους πόρους, έχει στερήσει την ασφαλιστική κάλυψη σε πολλούς συνανθρώπους μας, δυσχεραίνοντας ή αποκλείοντας την πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου οι μισοί από τους μακροχρόνια ανέργους στην Ελλάδα δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για την υγεία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Roche Hellas επιθυμεί να συνδράμει την Πολιτεία στο απαιτητικό έργο της και να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση σύγχρονων υπηρεσιών υγείας με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και οικονομικά βιώσιμης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους ασθενείς».

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ευχαρίστησε την εταιρεία Roche για την πρωτοβουλία της σπεύδοντας να προσθέσει ότι είναι επιθυμητή η αρωγή κάθε εταιρείας και επιχείρησης στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τους ανσφάλιστους. “Προχωράμε βήμα- βήμα” είπε ο κος Γεωργιάδης, πρώτα με το ΠΕΔΥ όπου όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση, το επόμενο βήμα θα είναι η φαρμαμακευτική  τους κάλυψη με την αρωγή του ιδιωτικού τομέα και των κοινωνικών ιατρείων και μετά η δευτεροβάθμια. Σχετικά με τα κονδύλι των 17 εκατομμύρίων ευρώ από τις μίζες των εξοπλιστικών ο κος Γεωργιάδης είπε ότι αυτά προορίζονται για τα τακτικά χειρουργεία των ανασφάλιστων, οι σχετικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και μάλιστα, έχουν συσταθεί στα νοσοκομεία για αυτό το σκοπό, τριμελείς επιτροπές. Μέχρι τον Ιούνιο προανήγγειλλε ο κος Γεωργιάδης θα εξευρεθούν επιπλέον πόροι για τους οποίους όμως δε θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκρμένο οι οποίοι θα διατεθούν για τη φαρμακευτική κάλυψη των αδύναμων συμπολιτών μας.