Γεωργιάδης: θα αποζημιώνονται τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος

26-12-2016

Ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία για το κάπνισμα στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους οκτώ θανάτους προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού και από αυτούς πάνω από το 50% συνδέονται με το κάπνισμα. Την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο γίνονται στην Ε.Ε. περισσότερες από έξι εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθενειών του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη 380 εκατομμύρια ευρώ. Και κάθε χρόνο 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων καπνού.

 Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε την Πέμπτη ο πρόεδρος ης Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), καθηγητής και επικεφαλης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Imperial College του Λονδίνου κ. Peter Barnes κατά την πρώτη παρουσίαση της ιστοσελίδας www.smokehaz.eu της ERS που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Barnes, οι καθηγητές και ακαδημαϊκοί κ. Χαράλαμπος Ρούσσος και Δημήτρης Τριχόπουλος, και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του καπνού της ΕRS κα Χριστίνα Γκρατσίου, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο «έχουν πόλεμο με το κάπνισμα» αναφέροντας ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν επιβληθεί περισσότερα πρόστιμα σε παραβάτες του νόμου κατά του καπνίσματος απ’ ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα ασφαλισιτκά ταμεία θα αποζημιώνουν τα σκευάσματα για τη διακοπή του καπνίσματος.

 Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γεωργιάδη, το βασικό πρόβλημα στη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι η νοοτροπία των Ελλήνων: «έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα, κυρίως λόγω νοοτροπίας».

 Στο παθητικό κάπνισμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας. Συγκριτική μελέτη που παρουσίασε έδειξε ότι μέσα σε ένα έτος -από το 2010 έως το 2011- αυξήθηκε κατά 13%  – από 29% σε 41%- το ποσοστό του πληθυσμού που εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στην εργασία του. Στα εστιατόρια το ποσοστό των παθητικών καπνιστών τετραπλασιάστηκε –από 9% που ήταν το 2009 έφτασε στο 38% το 2013. Στα μπαρ/ καφετέριες, το 60% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 16% το 2010.