Γεωργιάδης: θα καλύψουμε όλους τους ανασφάλιστους από φόρους

26-12-2016

Την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών θα καλύψει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός σημείωσε ότι οι ανασφάλιστοι υπολογίζονται σε περίπου 2.500.00 άτομα ενώ συνεργάτες του ανέφεραν ότι το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η τρόικα κάνει λόγο για 1 δισ. ευρώ!

Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη εξήγησε ότι «αυτά που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία ως αποθεματικά κεφάλαια είναι χρήματα που δεν φθάνουν για να καλύψουν τους ανασφάλιστους» και συμπλήρωσε: «Μετά βίας φθάνουν για τους ασφαλισμένους. Άρα ο μόνος τρόπος να καλύψουμε τους ανασφάλιστους μπορεί να γίνει από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους».

Αναφορικά με το 5ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου έγινε επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και πως θα πρέπει να εφαρμοστεί από 1.1.2015 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η νέα μορφή του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία» λέγοντας ότι «από την περίοδο ΠΑΣΟΚ ομνύουν στη δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. Που καταλήξαμε; Να έχουμε τον μεγαλύτερο τομέα ιδιωτικής υγείας στην Ευρώπη. Ενώ ομνύουμε δωρεάν δημόσια υγεία κατάφεραν σε 30 χρόνια να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα…Αυτό είναι υποκρισία» και συμπλήρωσε «Στα υπόλοιπα κράτη που δεν κάνουν δηλώσεις αλλά πράξεις η ιδιωτική υγεία περιορίζεται στο 15%. Γιατί; Το δημόσιο παρέχει υψηλές υπηρεσίες και ο πολίτης δεν τρέχει στην ιδιωτική».