Γεωργιάδης:την 1η Ιουλίου, δεν θα υπάρχει άνθρωπος χωρίς πρόσβαση στην Υγεία».

26-12-2016

Επανέρχεται το μέτρο του πλαφόν στα φάρμακα μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Επικρατείας έπειτα από την προσφυγή των Ιατρικών Συλλόγων. Τους όρους του νέου πλαφόν θα τους καθορίζει  υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας κου Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega στην εκπομπή «κοινωνία ώρα mega». Μάλιστα ο υποργός Υγείας τόνισε ότι αυτή τη φορά υπάρχει η συναίνεση των γιατρών αφού το μέτρο θα εφαρμόζεται πλέον με διαφορετικό τρόπο.  «Δεν θα συναντήσουμε αντίδραση γιατρών είπε ο κος Γεωργιάδης, το νέο πλαφόν θα συνδυάζει τον αριθμό των ασθενών με τα ΑΜΚΑ τους, έτσι ώστε αν ένας γιατρός έχει περισσότερους ασθενείς, να ανεβαίνει το πλαφόν του. Δεν τον περιορίζει”.

 Σχετικά με τους ανασφάλιστους ο κος Γεωργιάδης διευκρίνισε τα εξής:

 «Η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφεται σήμερα προβλέπει την διαδικασία μέσω της οποίας ένας ανασφάλιστος αν χρειαστεί νοσηλεία θα μπορεί να την έχει σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς να χρεώνεται αυτό στην εφορία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και είναι η κατάληξη μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας μεγάλης.Στην πρωτοβάθμια υγεία  (ΠΕΔΥ) έχουμε ήδη δώσει πρόσβαση στους ανασφάλιστους.

Ένας ανασφάλιστος πάει στην πρωτοβάθμια. Αν χρήζει νοσηλείας, του δίνει παραπεμπτικό για το νοσοκομείο  εκεί περνάει από μια τριμελής επιτροπή και αυτομάτως νοσηλεύεται σα να είναι ασφαλισμένος. Όσον αφορά τα επείγοντα ισχύει ότι ίσχυε δηλαδή υπογράφει ο διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών».

Μάλιστα ο κος Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε συνάντηση που έχει κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους φαρμακοποιούς στην οποία όπως είπε δέχθηκαν και οι δύο φορείς να δίνουν με χαμηλότερο ποσοστό τα φάρμακα στους ανασφάλιστους. Σύντομα ο κος Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα μπορούν να παίρνουν φάρμακα και οι ανασφάλιστοι όπως και οι ασφαλισμένοι. «Το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου, δεν θα υπάρχει άνθρωπος που δεν θα έχει πρόσβαση στην Υγεία».