Γεύση: Πόσες διαφορετικές γεύσεις αναγνωρίζουμε;

Γυναίκα δοκιμάζει το φαγητό για να δοκιμάσει την γεύση
16-06-2021

Όταν μιλάμε για γεύση το μυαλό μας πάει σε τέσσερις. Γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό. Κι όμως δεν είναι έτσι. Πόσες γεύσεις μπορούν άραγε να αναγνωρίσουν οι γευστικοί μας κάλυκες;

Η γεύση και πόσες διαφορετικές αναγνωρίζουμε

Η γλώσσα μας αποτελεί το βασικό όργανο του σώματός μας για την αντίληψη της αίσθησης της γεύσης. Κι αυτό χάρη στους γευστικούς κάλυκες που διαθέτει. Αυτοί μπορεί να είναι από 3.000 έως και 10.000 διάσπαρτοι ανάμεσα στα επιθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνειά της!

Κάθε γευστικός κάλυκας έχει τη μορφή θύλακα – με πλάτος 0,03 χιλιοστά και μήκος 0,06 χιλιοστά. Και αποτελείται από μία ομάδα γευστικών κυττάρων, που επικοινωνούν με το στόμα μέσω ενός ανοίγματος, του γευστικού πόρου. Από τις άκρες τους προεξέχουν μικρές τριχοειδείς προεκβολές που εκτείνονται μέσω του γευστικού πόρου προς τη στοματική κοιλότητα, ενώ στο εσωτερικό άκρο τους καταλήγουν νευρικές απολήξεις.

Τί γίνεται με τα παιδιά

Τα παιδιά έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους ενηλίκους, ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών ο αριθμός τους αρχίζει να μειώνεται.

Τα γευστικά κύτταρα μπορούν να “αισθανθούν” μόνο 4 βασικές γεύσεις (γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό), αλλά ο εγκέφαλος μας τις συνδυάζει και, μαζί με τις πληροφορίες της όσφρησης, μπορεί να αντιλαμβάνεται και να ξεχωρίζει χιλιάδες διαφορετικές γεύσεις. Αυτό βέβαια ισχύει όταν η γλώσσα είναι υγιής, καθώς ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αίσθηση της γεύσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και σχεδόν πλήρη απώλειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Παχυσαρκία: Πως επηρεάζει την γεύση μας