Γιαννόπουλος στο HTA Conference: Το υπουργείο νομοθετεί αμοιβή προς εξωτερικούς συνεργάτες

Υπουργείο Υγείας
24-01-2019

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των πρώτων αιτήσεων για 10 δραστικές ουσίες σε πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ανέφερε κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο “HTA Conference: The way forward for HTA cooperationTeaming up for value”, που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health Daily, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.). 

Ωστόσο, ο κος Γιαννόπουλος σημείωσε ότι ο αριθμός των φαρμάκων που εξετάστηκαν από τις επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης δεν κρίνεται ικανοποιητικός από το Υπουργείο, εκτιμώντας ως αιτία το μικρό αριθμό αξιολογητών. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανακοίνωσε τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του νέου Φορέα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο δρομολογεί τη νομοθέτηση αμοιβών προς τους εξωτερικούς αξιολογητές, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση πρόκειται άμεσα να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Επιπρόσθετα, παρακάμπτεται – με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής – ο αυστηρός αριθμός των δύο εξωτερικών αξιολογητών, ειδικά σε γενόσημα φάρμακα και βιοομοειδή, ενώ ο κατάλογος των εξωτερικών αξιολογητών ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας, ο Γεν. Γραμματέας τόνισε ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει ενεργά στις ευρωπαϊκές διαδικασίες της EUnetΗTΑ. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αναρτηθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ο οργανισμός ΗΤΑ θα αποτελεί  Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με εποπτικό ρόλο στη διαχείριση των registries και στον οποίο θα υπάγονται οι επιτροπές διαπραγμάτευσης για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η σημερινή Επιτροπή Αξιολόγησης με διευρυμένη σύνθεση, θα αποτελέσει το επιστημονικό συμβούλιο του νέου Φορέα.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας, έναν τομέα όπου η χώρα μας ήταν για πολλά χρόνια απούσα, βλέπουμε σημαντική κινητικότητα και ευελπιστούμε να φτάσουμε σε μια κανονικότητα», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Αφού χαιρέτισε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα Οργανισμών ΗΤΑ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπου αφενός υπάρχει ποικιλία στον αριθμό και το ρόλο του προσωπικού και αφετέρου το προσωπικό είναι μόνιμο. «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μόνιμο προσωπικό στον Οργανισμό ΗΤΑ το μέγεθος του οποίου δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της χώρας, αλλά με το πόσο αυτή επιδιώκει να εμβαθύνει στην αξιολόγηση» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, διαχρονικό αίτημα του κλάδου, είναι τρόπος καθορισμού της προστιθέμενης αξίας ενός φαρμάκου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τους ασθενείς και για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που απευθύνονται σε αυτούς, ενώ παράλληλα, με την αξιολόγηση επιδιώκεται η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Ταυτόχρονα, το ΗΤΑ αποτελεί τρόπο επιβράβευσης της φαρμακευτικής καινοτομίας και μπορεί να κινητοποιήσει τη Φαρμακοβιομηχανία να εντείνει την έρευνά της γύρω από ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες. Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) για τις διακρατικές συνεργασίες σε θέματα τιμολόγησης και πρόσβασης σε νέα φάρμακα που δημοσιοποιήθηκαν μόλις στις 16.01.2019. «Στηρίζουμε», ανέφερε, «πολιτικές υγείας που προάγουν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διακρατικών συνεργασιών και συμφωνιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μέσω εθνικών διαδικασιών». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι ειδικά για την πορεία του Οργανισμού ΗΤΑ στην Ελλάδα «τα μείζονα θέματα που χρήζουν προσοχής είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία του, η σταθερότητα στην τήρηση της διαδικασίας και των χρονοδιαγραμμάτων, η διασφάλιση ότι ο ΗΤΑ δεν θα λειτουργεί ως μηχανισμός καθυστέρησης της έγκρισης νέων φαρμάκων» ενώ έθεσε το καίριο ερώτημα «Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν ΗΤΑ και clawback;»