Γιατί οι άντρες έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση από τις γυναίκες

07-12-2017

Έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες είναι πιο εύκολο και πιο συνηθισμένο να κρατήσουν μια καλή φυσική κατάσταση σε σχέση με τους άντρες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι συμβαίνει διαφορετικό στις γυναίκες; Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν την απάντηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στην Βρετανία συνέκριναν την πρόσληψη οξυγόνου και την μυϊκή εξαγωγή του οξυγόνου μεταξύ 18 νεαρών ανδρών και γυναικών, ίδιας ηλικίας και βάρους, που κλήθηκαν να κάνουν διάδρομο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
Ο επικεφαλής της έρευνας 
Τομας Μπελμτραμ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι γυναίκες διαρκώς είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες με περίπου 30% ταχύτερη αξιοποίηση του οξυγόνου σε όλο το σώμα όταν άρχισαν να κάνουν την άσκηση.

Οι γυναίκες μπορούν να επεξεργαστούν γρηγορότερα το οξυγόνο από τους άνδρες όταν αρχίζουν να γυμνάζονται, χαρίζοντας τους ένα φυσικό πλεονέκτημα ως προς την φυσική τους κατάσταση.

«Η γρήγορη αξιοποίηση του οξυγόνου επιβαρύνει λιγότερο τα κύτταρα του σώματος και θεωρείται σημαντική παράμετρος της αερόβιας φυσικής κατάστασης του ατόμου. Η έρευνα έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα ανδρικά σώματα είναι εκ φύσεως πιο αθλητικά», εξηγεί ο Μπελμτραμ.

«Στις γυναίκες η μυϊκή εξαγωγή του οξυγόνου από το αίμα ήταν ταχύτερη, κάτι που με επιστημονικούς όρους δείχνει ότι έχουν ανώτερο αερόβιο σύστημα», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Χαγκσον, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Η ταχύτερη επεξεργασία του οξυγόνου σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρεύσουν μόρια στον οργανισμό τους που σχετίζονται με την μυϊκή κόπωση, την προσπάθεια και την κακή αθλητική επίδοση.

«Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν γιατί οι γυναίκες απορροφούν ταχύτερα το οξυγόνο, η μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τις αθλητικές επιδόσεις των δύο φύλων. Και αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε την άθληση, συνολικά», υπογραμμίζει ο Δρ Μπελτραμ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει τους πνεύμονες
Καρκίνος του μαστού: Η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο