Γιατί δεν πρέπει να αφήνετε μόνα τους τα παιδιά στο αυτοκίνητο

26-12-2016
Αφήνετε το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο για μόνο ένα λεπτό για να πεταχτείτε μέχρι το περίπτερο που είναι ακριβώς απέναντι. Τι μπορεί να συμβει; Κι όμως! Η Εθνική Αρχή Οδικής Βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών λέει πως οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.
 
Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή, κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώνονται 262 παιδιά κάτω των 14 ετών και τραυματίζονται 115.000 σε ατυχήματα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους και σε πάρκινγκ.
Από αυτά, τα 44 σκοτώνονται και τα 105.000 τραυματίζονται εξαιτίας δυστυχημάτων που συμβαίνουν χωρίς να συμβεί κάποιο τροχαίο.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αιτίες θανάτου ή τραυματισμού τους είναι η θερμοπληξία, ο στραγγαλισμός από ηλεκτρικά παράθυρα και η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
Πολλά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται όταν παίζουν κοντά σε αυτοκίνητα και οι οδηγοί τα μετακινούν, χωρίς να τα έχουν δει.
 
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν μόνα τους τα παιδιά στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγα λεπτά. Επίσης, συνιστούν να μην τα στέλνουν να παίξουν χωρίς επιτήρηση, ενώ τονίζουν ότι δεν πρέπει να τα αφήνουν σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο ακόμη κι αν είναι ανοικτά τα παράθυρα ή αν έχει κλιματισμό.
Επίσης, οι οδηγοί πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουν μπρος και πίσω από το αυτοκίνητο τους πριν ξεκινήσουν για να δουν αν κάποιο μικρό παιδί παίζει κοντά στο όχημα.
Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα και οι πόρτες να έχουν ασφάλεια, ενώ οι γονείς οφείλουν να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα κλειδιά του αυτοκινήτου και να θυμούνται ότι, όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά έστω και 5 εκατοστά το καλοκαίρι, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να ανεβεί η θερμοκρασία σε επικίνδυνα επίπεδα.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: