Γιατί δεν πρέπει να ξεροψήνουμε το φαγητό μας;

26-12-2016

Σε πολλούς το φαγητό αρέσει ξεροψημένο. Είτε πρόκειται για κρέας, είτε πρόκειται για μια πίττα ή ακόμα για κάτι τόσο απλό όσο ένα τόστ. Μήπως όμως δεν είναι και τόσο υγιεινό να ξεροψήνουμε τόσο το φαγητό μας; Οι επιστήμονες προειδοποιούν.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα επίπεδα μιας καρκινογόνου χημικής ουσίας είναι εξαιρετικά υψηλά στο ξεροψημένο ψωμί, τις ξεροψημένες πατάτες και άλλες τροφές που έχουν μαγειρευτεί περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.
 
Μάλιστα, η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων μέτρησε τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται αρκυλαμίδιο (acrylamide) σε δείγματα από ψητές πατάτες, τηγανητές πατάτες και ψωμί που είχαν μαγειρευτεί στο σπίτι.
Το αρκυλαμίδιο αποτελεί διαπιστωμένα καρκινογόνο τοξίνη.
Οι άνθρωποι της Υπηρεσίας λοιπόν ανακάλυψαν στις αναλύσεις που έγιναν σε 50 νοικοκυριά πως κανένας καταναλωτής δεν ήξερε πως παραψήνοντας τις πατάτες στον φούρνο ή στο τηγάνι και το ψωμί στην τοστιέρα ή την φρυγανιέρα, υπήρχε κίνδυνος για την υγεία του.
 
Ωστόσο, η έκθεση αυτών των τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τη δημιουργία ακρυλαμιδίου. Έτσι, όσο πιο τραγανά γίνονται η πατάτα και το ψωμί, τόσο το χειρότερο. Οι ειδικοί επιπλέον αναφέρουν ότι πρέπει επίσης να αποφεύγεται η φύλαξή της πατάτας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, διότι αυτό μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητά της σε άμυλο και έτσι να παραχθεί περισσότερο ακρυλαμίδιο όταν την μαγειρέψετε.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: