Γιατί είναι πιο πιθανό να κρυολογήσουμε όταν κάνει κρύο;

26-12-2016

Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως τον χειμώνα που ο καιρός είναι πιο κρυολογούμε συχνότερα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται πως όχι μόνο επιβεβαίωσαν επιστημονικά αυτό το φαινόμενο αλλά βρήκαν και την εξήγηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μελέτες επάνω σε κύτταρα ανθρώπινων πνευμόνων τα οποία παράγουν ορισμένες σημαντικές ανοσοποιητικές πρωτεΐνες που λέγονται ιντερφερόνες όταν εκτίθενται στους ιούς του κρυολογήματος.
Οι ειδικοί μόλυναν τα κύτταρα με ιούς κρυολογήματος και τα καλλιέργησαν είτε σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου (περίπου όσο είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος) είτε στην ψυχρή για το ανθρώπινο σώμα θερμοκρασία των 33 βαθμών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), έδειξαν πως όταν εξέθεταν τα μολυσμένα κύτταρα στην υγιή σωματική θερμοκρασία, οι ιοί δυσκολεύονταν να πολλαπλασιαστούν και επίσης πέθαιναν πιο γρήγορα.
Επιπλέον, ήταν αυξημένη η δραστηριότητα ενός ενζύμου που λέγεται RNAseL και το οποίο επιτίθεται και καταστρέφει τα γονίδια των ιών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ακίκο Ιβασάκι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όταν εξέθεταν τα μολυσμένα κύτταρα στην υγιή σωματική θερμοκρασία, οι ιοί δυσκολεύονταν να πολλαπλασιαστούν και επίσης πέθαιναν πιο γρήγορα.

Επιπλέον, ήταν αυξημένη η δραστηριότητα ενός ενζύμου που λέγεται RNAseL και το οποίο επιτίθεται και καταστρέφει τα γονίδια των ιών.

Προγενέστερες έρευνες της ίδιας επιστημονικής ομάδας σε ποντίκια έχουν δείξει πως όταν το σώμα κρυώνει, οι ιντερφερόνες δεν αποδίδουν καλά και έτσι οι ιοί του κρυολογήματος βρίσκουν τη ευκαιρία να εξαπλωθούν στα αναπνευστικά κύτταρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
4 τρόποι που το σεξ καταπολεμά το κρυολόγημα
Γρίπη ή κρυολόγημα; Πως να τα ξεχωρίσω;