Γιατί νυστάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι;

25-01-2017

Θα έχετε παρατηρήσει φυσικά πως όταν είστε άρρωστοι αισθάνεστε συνέχεια νύστα και θέλετε να κοιμάστε. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει βέβαια επιστημονική εξήγηση. Και μας την δίνει νέα Αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν το απλό νευρικό σύστημα ενός σκουληκιού. Μπόρεσαν λοιπόν να αποδείξουν πως ένα νευρικό κύτταρο με την ονομασία ALA συντονίζει μια ευρεία ανταπόκριση του οργανισμού στην ασθένεια. Όταν αρρωσταίνουμε, τα κύτταρα βρίσκονται υπό πίεση. Έτσι, όλοι οι έμβιοι οργανισμοί βιώνουμε υπνηλία ώστε να προαχθεί ο ύπνος και η ανάρρωση από το κυτταρικό στρες. Στο σκουλήκι που μελετήθηκε η υπνηλία προκαλούνταν από την έκκριση από το ALA του FLP-13 και άλλων νευροπεπτιδίων, χημικές ουσίες που στέλνουν σήματα μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο eLife. Κι έδειξαν πως το FLP-13 προκαλεί υπνηλία απενεργοποιώντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του νευρικού συστήματος που μας κρατάνε σε εγρήγορση. Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικές μεταλλάξεις για να καθορίσουν ποια γονίδια προκαλούν στα σκουλήκια την ύπνωση όταν εκκρίνεται το FLP-13.

Όπως διαπίστωσαν, τα σκουλήκια με μεταλλάξεις που τα κάνουν να μην έχουν τον πρωτεϊκό υποδοχέα DMSR-1 στις κυτταρικές επιφάνειες δεν αισθάνονται νύστα. Αυτό δείχνει ότι ο DMSR-1 είναι σημαντικός για να μπορεί το νευροπεπτίδιο FLP-13 να προκαλέσει υπνηλία.

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για ανθρώπους και ζώα ώστε να αναρρώσουν από την ασθένεια», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Ράιζεν, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας. Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ένα παρόμοιο σύστημα σηματοδότησης ρυθμίζει τον ύπνο σε ανθρώπους και ζώα όταν νοσούν. Έτσι, βρισκόμαστε πια κοντά σε ένα νέο ερευνητικό μονοπάτι για τους μηχανισμούς της επαγώμενης από τη νοσηρότητα υπνηλία σε όλους τους έμβιους οργανισμούς».

Επόμενος στόχος των ερευνητών; Να δουν αν επαγόμενη από την ασθένεια υπνηλία στον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά προκαλείται από παρόμοιο μηχανισμό. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη φαρμάκων για την κόπωση που σχετίζεται με τη νοσηρότητα και άλλες παθήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Γιατί οι άντρες νυστάζουν μετά την ερωτική πράξη;
Γιατί οι γυναίκες νυστάζουν περισσότερο από τους άντρες;