Γιατί σιωπούν εκκωφαντικά οι σύλλογοι χρόνιων παθήσεων σχετικά με τις αλλαγές στην ΠΦΥ;

26-12-2016

Για εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ασθενών με χρόνιες παθήσεις για τις αλλαγές που δρομολογούνται στη ΠΦΥ, κάνει λόγο η Πανελλήνια Κίνηση για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική νόσο. Σύμφωνα με την “Κίνηση”, ενώ όλο το σκηνικό βρίθει δηλώσεων και αντιδηλώσεων σχετικά με τις απεργίες των γιατρών και τα δικαιώματά τους, δεν υπάρχει ούτε μία τοποθέτηση από Σύλλογο ή Ομοσπονδία ασθενών, με τις προτάσεις που έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς σχετικά με την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τι συμβαίνει αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Κίνησης, «Δεν υπάρχουν απορίες, δεν υπάρχουν θέσεις, δεν υπάρχουν προτάσεις; Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με την ΠΦΥ, γιατί τώρα κανείς δε βγάζει άχνα κι όταν μας καλούν σε κινητοποιήσεις παραπονιούνται μετά για τη μικρή συμμετοχή;»

Με την επισήμανση επίσης ότι δε γίνεται καμία αναφορά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η νέα δομή της ΠΦΥ στις ζωές των ασθενών από χρόνιες παθήσεις, που αποτελούν το 50% του συνόλου των ασθενών, η Πανελλήνια Κίνηση για τη Θαλασσαιμία ζητάει από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους εξηγήσεις αλλά και τις προτάσεις τους, για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις  και το σχέδιο που πρόκειται να εφαρμοστεί με τις επικείμενες αλλαγές στη ΠΦΥ.

«Από το υπουργείο Υγείας δε περιμένουμε πολλά! Μας ξεπετάει με μια παράγραφο στο σχέδιο της Task Force που γράφει “εξαιρούνται οι χρόνιες παθήσεις”. Οι γιατροί μας, ο ΠΙΣ, ο ΙΣΑ, η ΟΕΝΓΕ και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών, όμως, να μας λάβουν υπόψη τους και να απαντήσουν με λεπτομέρειες τι πρόκειται να ισχύσει για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις στην νέα δομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τι γίνεται με τη ζωή μας.»