Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις ιώσεις;

26-12-2016
Είμαστε ήδη στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως έχουμε περάσει για τα καλά στο Φθινώπορο. Το οποίο με τη σειρά του επίσης σημαίνει πως τα μικρά παιδιά θα αρχίσουν να έχουν τις γνωστές ιώσεις. Γιατί όμως τα παιδιά κολλάνε ιώσεις πολύ πιο εύκολα από τους ενήλικες; Οι επιστήμονες απαντούν.
 
Η Κατερίνα Σαλαβούρα, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Α’ της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί πως «οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, αποτελούν την βασική αιτία για την εμφάνιση ιώσεων στα παιδιά το φθινόπωρο. Ο συχνά κακός αερισμός των χώρων αλλά και πολλές φορές η κακή ατομική υγιεινή των παιδιών είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εξάπλωσή τους.
Τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχιακές ιώσεις καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία αποκτά σταδιακά. Επιπλέον, περνούν αρκετές ώρες σε πολυσύχναστους χώρους όπως σχολικές αίθουσες, παιδικοί σταθμοί κ.τ.λ., όπου η μετάδοση των ιώσεων είναι ευκολότερη».
 
Με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες οι συνθήκες είναι πιο κατάλλλες για την  εξάπλωση ιοί στον οργανισμό που φέρνουν τα γνωστά σε όλους κρυολογήματα. Ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας είναι η εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ελάττωση της ανοσίας». Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της διαδικασίας, ο οργανισμός καθίσταται πιο ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του. 
 
Όπως τονίζει η κ. Σαλαβούρα «η χορήγηση αντιπυρετικών-αναλγητικών κατάλληλων για παιδιά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πυρετό και τον πόνο και καλύπτουν το παιδί για περίπου 8 ώρες ενώ έχουν πολύ καλό προφίλ ασφάλειας. Η χρήση αντιβιοτικών δεν συνίσταται για την αντιμετώπιση ιώσεων και μπορεί να δυσκολέψουν την θεραπεία μιας μικροβιακής λοίμωξης στο μέλλον για την οποία θα χρειαστεί να πάρει το παιδί αντιβίωση» και προσθέτει ότι «οι γονείς είναι δύσκολο να ενεργήσουν προληπτικά ώστε να αποφύγουν τα παιδιά τους τις ιώσεις, ούτε βέβαια μπορούν να απομονώσουν τα παιδιά από το να ζουν και να χαίρονται την κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους. Μέσα από κάθε τους δραστηριότητα, θα αποκτήσουν σταδιακά αντισώματα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους τις ιώσεις. Παρ’ όλα αυτά, για τις περιόδους του χρόνου όπου υπάρχουν επιδημίες από συγκεκριμένους ιούς, υπάρχουν κάποιοι απλοί αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να τα προφυλάξουν».
 
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όλοι εμείς για να προστατέψουμε τα παιδιά μας;
 
– Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά.
– Δίνουμε φρέσκους χυμούς που έχουν βιταμίνη C και βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις.
– Καθαρίζουμε τις επιφάνειες όπου αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα αντιμικροβιακό απολυμαντικό.
– Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και βοηθάμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών.
– Αν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο και μετά το πετάμε στα σκουπίδια. Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: