«Γιατρός για όλους»: Σήμερα Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή – Οι θέσεις των κομμάτων

11-05-2022

Σε ψηφοφορία αναμένεται να τεθεί σήμερα το απόγευμα, δεύτερη ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους». Χθες, κατά τη συζήτηση υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας. Όπως είπε, με το παρόν σχέδιο νόμου γίνονται συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα, για να μπορούν περισσότεροι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις οποίες σήμερα, είτε δεν μπορούν να βρουν σε μια δημόσια δομή της περιοχής τους, είτε πρέπει να τις πληρώσουν σε ιδιώτη.

Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, μίλησε για εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας: Ο πολίτης θα επιλέγει ελεύθερα και δωρεάν τον γιατρό του, από αυτούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σημείωσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας τόνισε πως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνιστούν μία μεταρρύθμιση πραγματικά ασθενοκεντρική, που βάζει μπροστά τον ασφαλισμένο και τον πολίτη γενικότερα, με μια σειρά θετικών μέτρων χωρίς εξαιρέσεις, που αφορούν όλους τους Έλληνες.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι ρεαλιστικό, εφικτό, ελκυστικό και εφαρμόσιμο, γι’ αυτό και θα πετύχει. Έχουμε την πολιτική βούληση, ενώ υπάρχει και η οικονομική διασφάλιση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ συνολικά για την υγεία, τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σχολίασε πως «η εγκατάσταση ενός υγειονομικού συστήματος προϋποθέτει διαχρονική συναίνεση. Το παρόν νομοσχέδιο κάνει συγκεκριμένα και σωστά βήματα και προς τη σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό πιστεύω ότι αξίζει της υποστηρίξεώς μας».

«Όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, επέκρινε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως υπονομεύει το δημόσιο σύστημα υγείας. Με την επιχειρούμενη διεύρυνση του «χώρου» δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα, είπε, διαμορφώνει μέσω της θεσμοθέτησης διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους, ένα πλαίσιο ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης της αγοράς υπέρ των μεγάλων ομίλων και σε βάρος των μικρομεσαίων ελευθεροεπαγγελματιών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το σχέδιό της: Συρρίκνωση, υποβάθμιση, διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την μετατροπή του εν τέλει σε έναν τομέα εξυπηρέτησης αποκλειστικά ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, κατήγγειλε πως τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ απέτρεψαν τις αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ να έρθουνε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να επιδώσουν στη Βουλή των Ελλήνων σχετικό ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχολίασε: «Εσείς έχετε αλλεργία με το δημόσιο σύστημα υγείας. Κύριο μέλημά σας είναι η εξυπηρέτηση των μεγαλογιατρών, κύριο μέλημά σας είναι η ανισότητα. Το μόνο που θέλετε είναι να ιδιωτικοποιήσετε τα πάντα. Δεν σας ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο το κέρδος» είπε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία και αναρωτήθηκε γιατί δεν καλύπτει το 100% του κόστους τους ο ΕΟΠΥΥ όπως στα πρωινά.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στον ΕΟΠΥΥ εισάγετε κριτήρια ποιότητας για τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους, καθαρά με εισπρακτικά κριτήρια. Ενθαρρύνετε τη δημιουργία επιχειρηματικών καρτέλ στην υγεία, καθώς τα ποιοτικά κριτήρια θα μπορούν να τα ικανοποιήσουν μόνο οι μεγάλοι όμιλοι υγείας. Αφαιρείτε την εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων από τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Διατηρείτε τις ΤΟΜΥ. Όμως, δεν μας διευκρινίζετε πώς θα τις στελεχώσετε. Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Πάλι μέσω ΕΣΠΑ ή θα συντάξετε οργανισμούς για την κάλυψη οργανικών θέσεων; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις ΚΟΜΥ. Με τα απογευματινά χειρουργεία δημιουργείτε παρα-νοσοκομεία μέσα στο ΕΣΥ, υποσχόμενοι επιπλέον αμοιβές, τις οποίες θα πληρώνουν όμως οι ασθενείς από την τσέπη τους».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, είπε ότι έχουμε ένα νομοσχέδιο επικοινωνίας και καθόλου ουσίας.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ -μάρκετ Υγείας, με τα απογευματινά χειρουργεία. Η ρίζα του κακού είναι πως η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμα εμπόρευμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «Επικίνδυνο για την υγεία του λαού». Επισήμανε πως μετά τα «απογευματινά ιατρεία» στα νοσοκομεία που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ και ξέχασε να τα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχονται και τα «απογευματινά χειρουργεία».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία – Κατερίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε πως στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχουν κίνητρα για τους προσωπικούς ιατρούς και δεν καθορίζεται, ούτε το αναγκαίο πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου ιδιωτικού τομέα, ούτε και οι αμοιβές των γιατρών. Είναι ο πολιορκητικός κριός – υποστήριξε – στο να μετατραπεί το αγαθό της δημόσιας υγείας για όλους, σε υγεία για τους λίγους, απαξιώνοντας τους ήρωες γιατρούς, όπως έδειξε η υγειονομική κρίση των δημοσίων δομών υγείας μας.

Ο βουλευτής του Μέρα 25, Κρίτων Αρσένης, ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. «Κρατήστε τη δημόσια υγεία δημόσια και το δικαίωμα στην υγεία δικαίωμα και προνόμιο του καθενός, όχι προνόμιο όσων πληρώνουν. Σε μια Ελλάδα, που ο κόσμος σήμερα, δεν έχει ένα πιάτο φαΐ να βάλει μπροστά στα παιδιά του από την ακρίβεια, έχετε το θράσος να λέτε ότι όποιος θέλει να κάνει εγχείρηση θα πρέπει να πληρώσει», σημείωσε.