Η γυμναστική το Σαββατοκύριακο προστατεύει την καρδιά

18-01-2017

Όταν εργαζόμαστε πολλές ώρες τις καθημερινές είναι δύσκολο να ξεκλέψουμε χρόνο και πάμε στο γυμναστήριο ή ακόμα και να βγούμε έξω για τρέξιμο. Έτσι, αφήνουμε την γυμναστική για το Σαββατοκύριακο. Δεν θα πρέπει όμως να αισθανόμαστε άσχημα για αυτό. Τώρα, Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν πως αν κάποιος κάνει μαζεμένη όλη την άσκησή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει πάλι όφελος για την υγεία του

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλίαμελέτησαν στοιχεία για περίπου 63.600 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine έδειξαν πως η μαζεμένη γυμναστική το Σαββατοκύριακο μειώνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Ο Ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της έρευνας Εμμανουήλ Σταματάκης και οι συνεργάτες του βρήκαν πως όσοι δεν μοιράζουν αυτή την άσκηση στις καθημερινές (πχ από 30 λεπτά τη μέρα), αλλά την κάνουν μαζεμένη το Σαββατοκύριακο, έχουν σχεδόν τα ίδια οφέλη υγείας με όσους ασκούνται μέσα στην εβδομάδα.

Όπως φάνηκε από την μελέτη,  ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, είναι περίπου 30% μικρότερος για τους «μαχητές» του Σαββατοκύριακου, έναντι μείωσης 35% για όσους ασκούνται καθ’ όλη την εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας είναι 41% μικρότερος (όσο και σε όσους ασκούνται καθ’ όλη την εβδομάδα), ενώ από καρκίνο είναι 18% χαμηλότερος (έναντι μείωσης κινδύνου 21% για όσους ασκούνται και τις καθημερινές).

Η μείωση του κινδύνου είναι περίπου ίδια, είτε κανείς ασκηθεί και τα 150 λεπτά (ή τα 75 λεπτά, αν πρόκειται για άσκηση μεγάλης έντασης) μέσα στην ίδια μέρα, το Σάββατο ή την Κυριακή, είτε τα μοιράσει μέσα στο διήμερο.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να κάνουν κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά γυμναστική μέτριας έντασης ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

«Αποτελεί πολύ ενθαρρυντική είδηση, ότι η σωματική άσκηση σε μία μόνο μέρα ή σε δύο μέσα στην εβδομάδα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ακόμη και για όσους δεν φθάνουν πλήρως στα συνιστώμενα επίπεδα γυμναστικής.

Όμως, για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία από την άσκηση, ισχύει πάντα ότι πρέπει κανείς να ικανοποιεί ή και να υπερβαίνει τα συνιστώμενα χρονικά όρια», δήλωσε ο Σταματάκης.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη βρήκε ότι οι «μαχητές» του Σαββατοκύριακου, κατά μέσο όρο ασκούνται 300 λεπτά, οι περισσότεροι (94%) σε κάποιο σπορ. Οι άνδρες υπερτερούν ελαφρά (56%) έναντι των γυναικών.

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι, εκτός από τα ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, μπορεί κανείς να ασκηθεί απλώς με το γρήγορο περπάτημα, ενώ καλό είναι να μην χάνει ευκαιρία να κινείται όσο μπορεί, πχ ανεβαίνοντας με τα πόδια τις σκάλες του μετρό ή των κτιρίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η γυμναστική κρατά το δέρμα νεανικό
Γυμναστική με άδειο στομάχι για να κάψετε το περιττό λίπος;