Γονιμότητα: Μειώνεται με τον θόρυβο κατά την διάρκεια του ύπνου

10-07-2017

Υπάρχουν ορισμένα ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται να φτάσουν στην πολυπόθητη εγκυμοσύνη και να αποκτήσουν ένα παιδί με τον παραδοσιακό τρόπο. Τώρα, νέα έρευνα Νότιοκορεατών επιστημόνων δείχνει πως υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η γονιμότητα. Πως; Να κοιμάστε με απόλυτη ησυχία.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 206.492 ανδρών, ηλικίας 20 έως 59 ετών, ενώ υπολόγισαν τον θόρυβο στο υπνοδωμάτιό τους με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους και πληροφορίες από ένα εθνικό σύστημα ήχων. Στη διάρκεια μιας οκταετίας, σχεδόν οι 3.300 από αυτούς διαγνώσθηκαν με υπογονιμότητα.

Αφού οι επιστήμονες συνυπολόγισαν διάφορους παράγοντες κινδύνου για υπογονιμότητα (π.χ. ηλικία, εισόδημα, καπνιστικές συνήθειες, σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εκτίθεντο σε ήχους 55 ντεσιμπέλ (db) και άνω στη διάρκεια του ύπνου, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υπογονιμότητα.

Στα 55 db υπολογίζεται ο ήχος που εκπέμπει ένα μέσο κλιματιστικό μηχάνημα ή αυτός στους δρόμους μιας ημιαστικής περιοχής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Environmental Pollution, έδειξαν πως η μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, διότι οι ήχοι ταράζουν τον ύπνο ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ανάλογα ευρήματα είχε προγενέστερη μελέτη και στις γυναίκες, με τα επίπεδα του ήχου στη διάρκεια του ύπνου να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.

«Κάθε στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να συμβάλλει στην υπογονιμότητα και ο συνεχής θόρυβος στο υπνοδωμάτιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο», σχολίασε ο δρ Τζέιμς Νόντλερ, ειδικός στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και στην εξωσωματική γονιμοποίηση στο Houston Methodist Hospital.

«Αυτό μπορεί να διαταράσσει την έκκριση μιας ορμόνης στον εγκέφαλο που λέγεται GnRH (γοναδοεκλυτίνη) και είναι απαραίτητη για την σύνθεση των ορμονών της γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες».

Τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι δυνατοί ήχοι στο υπνοδωμάτιο είναι αιτία υπογονιμότητας, αλλά σαφώς δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση και ότι οι ήχοι μπορεί να παίζουν ρόλο στην παθογένεση της ανδρικής υπογονιμότητας, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Αυτό όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω μελέτες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γονιμότητα: Αυτοί είναι οι 3 παράγοντες που την επηρεάζουν
Γονιμότητα: Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο έχουν λιγότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης