Γρίπη: Γιατί οι άνδρες αναρρώνουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες;

28-07-2018

Η γρίπη μπορεί να χτυπήσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Φυσικά, οι άνδρες τείνουν να το κάνουν μεγαλύτερο ζήτημα από τις γυναίκες και να γκρινιάζουν περισσότερο όταν αρρωστήσουν. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως άνδρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τώρα, μια νέα μελέτη έρχεται για να μας αποκαλύψει κάτι καινούριο.

Όσον αφορά στη γρίπη, φαίνεται πώς υπάρχει επιστημονικός λόγος που οι άνδρες αναρρώνουν πιο γρήγορα από τις γυναίκες.

Ερευνητές από το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχει η γρίπη σε άνδρες και γυναίκες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Biology of Sex Differences, αναφέρει ότι οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν πιο σοβαρά από τη γρίπη σε σχέση με τους άνδρες, χωρίς να είναι γνωστό ως τώρα ο λόγος.

Η ομάδα που διεξήγε την έρευνα, μετέδωσε σε κύτταρα ποντικιών και ανδρών μια μη θανατηφόρα δόση από τη γρίπη H1N1.

Η γρίπη των χοίρων, προκάλεσε πανδημία το 2009 και 2010 με τραγικό απολογισμό 18.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα αρσενικά ποντίκια και τα ανθρώπινα κύτταρα παράγουν περισσότερη αμφιρεγουλίνη όταν τους μεταδίδεται το στέλεχος της γρίπης.

Η αμφιρεγουλίνη είναι ο παράγοντας που παίζει ρόλο στο επισκευή ιστών και στην ανάπτυξη.

Η αυξημένη παραγωγή αμφιρεγουλίνης πιστεύεται ότι ενεργοποιεί μια πιο γρήγορη ανάρρωση από τη γρίπη.

«Το εύρημα εδώ είναι ότι το θηλυκό κάνει πιο αργή επισκευή ιστών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, λόγω της χαμηλής παραγωγής αμφιρεγουλίνης», αναφέρει η γιατρός Sabra Klein.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην παραγωγή του παράγοντα ανάπτυξης και του χρόνου ανάρρωσης από τη γρίπη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει βρει γιατί οι άνδρες παράγουν μεγαλύτερα επίπεδα αμφιρεγουλίνης από τις γυναίκες.

Μια πιθανή εξήγηση είναι τα υψηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης που υπάρχουν στους άνδρες.

Κατά την μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην προστασία των αρσενικών ποντικιών από τα βαριά συμπτώματα γρίπης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γρίπη: Επηρεάζει και τον εγκέφαλο