Γυμναστική: Αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο

άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας στο γυμναστήριο κάνει γυμναστική
26-03-2021

Η γυμναστική κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο νου. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνει και η μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Όπως φαίνεται, οι ηλικιωμένοι με ήπια απώλεια μνήμης ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης για ένα χρόνο, η ροή αίματος στους εγκεφάλους τους αυξήθηκε.

Η γυμναστική και ο εγκέφαλος

Οι επιστήμονες στο UT Southwesternέχουν δείξει στο παρελθόν ότι τα χαμηλότερα από το κανονικό επίπεδα ροής αίματος στον εγκέφαλο και τα πιο άκαμπτα αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με τον εγκέφαλο, σχετίζονται με ήπια γνωστική εξασθένιση και άνοια.

Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνώσης και της μνήμης σε υγιείς ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει εάν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ άσκησης, άκαμπτων αιμοφόρων αγγείων και ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 70 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 80 ετών που είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένιση. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικές εξετάσεις, εξετάσεις φυσικής κατάστασης και σαρώσεις μαγνητικού συντονισμού εγκεφάλου. Στη συνέχεια, τους δόθηκε τυχαία να παρακολουθήσουν είτε ένα πρόγραμμα μέτριας αερόβιας άσκησης είτε ένα πρόγραμμα στρέτσινγκ για ένα έτος. Το πρόγραμμα άσκησης περιελάμβανε τρεις έως πέντε συνεδρίες άσκησης την εβδομάδα, κάθε μία με 30-40 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως μια γρήγορη βόλτα.

Σαράντα οκτώ άτομα ολοκλήρωσαν τη μελέτη και επέστρεψαν για εξετάσεις παρακολούθησης. Εκείνοι που έκαναν αερόβια άσκηση έδειξαν μειωμένη ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων στο λαιμό τους και αυξημένη συνολική ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Όσο αυξάνεται η κατανάλωση οξυγόνου (ένας δείκτης αερόβιας ικανότητας), τόσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές στην ακαμψία των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Δεν βρέθηκαν αλλαγές σε μετρήσεις μεταξύ των ατόμων που ακολούθησαν το πρόγραμμα στρέτσινγκ.

Τι είπαν οι επιστήμονες

Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές αλλαγές στη μνήμη ή άλλη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές όμως λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο μικρό μέγεθος ή τη μικρή διάρκεια της δοκιμής. Αλλαγές στη ροή του αίματος θα μπορούσαν να προηγηθούν των αλλαγών στη γνώση, είπαν. Πραγματοποιούν ήδη μια μεγαλύτερη διετή μελέτη για τη μείωση κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer Disease.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Τι να πίνετε μισή ώρα πριν για να κάψετε περισσότερο λίπος