Γυμναστική: Όσοι αθλούνται έχουν λιγότερο άγχος

γυναίκα κάνει γυμναστική στο γυμναστήριο
18-01-2022

Αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, νους υγιής εν σώματι υγιει φαίνεται να ισχύει. Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων επιβεβαιώνει πως η γυμναστική δεν είναι μόνο καλή για την σωματική μας υγεία αλλά και για την πνευματική.

Η γυμναστική καταπολεμά το άγχος

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Lund έκανε μια μακροχρόνια έρευνα πάνω στην ψυχική υγεία 200.000 διαφορετικών Σουηδών. Έδωσαν έμφαση σε όσους συμμετείχαν στο Vasaloppet. To Vasaloppet είναι ένας μαραθώνιος αγώνας σκι περίπου 90 χιλιομέτρων που συγκεντρώνει χιλιάδες συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Και φέτος έκλεισε τα 100 του χρόνια ως διοργάνωση.
Το Vasaloppet είναι ένας πολύ απαιτητικός αγώνας ο οποίος προϋποθέτει συνεχή και καλή προπόνηση. Έτσι λοιπόν, οι συμμετέχοντες είναι μια καλή «δεξαμενή» ανεύρεσης αθλητικών τύπων. Επίσης οι συμμετέχοντες είναι κυρίως Σουηδοί και με βάση τα ονόματά τους είναι εύκολο για τους ερευνητές να τους συνδέσουν με το ιατρικό τους ιστορικό.

Όταν οι ερευνητές ολοκλήρωσαν τη συλλογή των αθλητικά ενεργών συμπατριωτών τους, έκαναν το ίδιο και για άλλους 200.000 που ήταν μάλλον νωθροί. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. Οι σκιέρς είχαν σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης αγχώδους διαταραχής σε σχέση με τους μη-σκιέρς. Ακόμα και οι βετεράνοι που είχαν να τρέξουν στον αγώνα για πάνω από 20 χρόνια συνέχιζαν να ζουν μια ζωή με περισσότερη ηρεμία. Κάτι που δείχνει και τα μακροχρόνια οφέλη της καλής φυσικής κατάστασης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας καταλήγουν στο ότι η ένταξη της cardio άσκησης στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θωράκισης της ψυχικής μας υγείας. Ακόμα και σε ορίζοντα 20 και πλέον ετών. Σύμφωνα με τον Dr. Brundin, επικεφαλής των ερευνητών, η άσκηση αυτή δεν χρειάζεται να είναι σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ακόμα κι ένας περίπατος μισής ώρας κάθε μέρα προσφέρει μια καλή εγρήγορση στον οργανισμό. Και τον απαλλάσσει από το στρες της καθημερινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Τι μπορεί να μας παρακινήσει να ασκηθούμε