Οι γυναίκες που έχουν υπογονιμότητα κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

31-10-2017

Πολλές γυναίκες έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας και δεν μπορούν να συλλάβουν εύκολα και με τον παραδοσιακό τρόπο. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως αυτές οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία 13 ετών για πάνω από 78.000 γυναίκες, από τις οποίες το 14% αδυνατούσαν να κάνουν παιδί μετά από προσπάθειες τουλάχιστον ενός έτους.

Τα αποτελέσμετα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.
Όπως διαπίστωσε η 
επικεφαλής της έρευνας Δρ Νάταλι Στεντς και οι συνεργάτες της οι υπογόνιμες γυναίκες είχαν 10% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες αιτίες, 45% αυξημένη πιθανότητα να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο του μαστού και 70% από διαβήτη.

Δεν είναι σαφές με ποιο ακριβώς τρόπο συνδέεται η στειρότητα με τον πρόωρο θάνατο. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι οι ορμονικές διαταραχές. Πάντως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η γονιμότητα δεν σχετίζεται με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, όπως για παράδειγμα των ωοθηκών και μήτρας.

«Ένα από τα πράγματα που ξέρουμε, είναι ότι η γέννηση ενός παιδιού κάποια στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας, δρα προστατευτικά για την υγεία της. Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες σε γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ παιδιά, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους», εξήγησε η Δρ Στεντς.

Να σημειωθεί ότι περίπου το 85% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ το 77% ζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Το κόκκινο κρασάκι ενισχύει το απόθεμα ωαρίων
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάσθηκε μια άλλη μικρή μελέτη σε 135 γυναίκες, που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις και η οποία συμπέρανε ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, επειδή φαίνεται να βοηθά να αυξηθεί το απόθεμα των ωαρίων της.

Ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για το λευκό κρασί, τη μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Η ιδιαιτερότητα του κόκκινου κρασιού αποδίδεται κυρίως στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη, που υπάρχει εν αφθονία στα κόκκινα σταφύλια.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη έρχεται σε αντίθεση τις επικρατούσες ιατρικές συστάσεις να αποφεύγουν οι γυναίκες την κατανάλωση αλκοόλ όταν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν διότι ενδεχομένως να επιδρά αρνητικά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Γι’ αυτό, άλλοι ειδικοί δήλωσαν επιφυλακτικοί -με δεδομένο και το μικρό μέγεθος της νέας μελέτης- ωσότου γίνουν μεγαλύτερες έρευνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Υπογονιμότητα: Αυτές είναι οι κύριες αιτίες για τις γυναίκες