Οι έφηβοι θυμούνται και μαθαίνουν καλύτερα από τους ενήλικες

26-12-2016
Φαίνεται πως οι έφηβοι έχουν ένα πλεονέκτημα στην μάθηση σε σχέση με τους ενήλικες. Νέα Αμερικανική έρευνα δείχνει πως οι έφηβοι μαθαίνουν και θυμούνται πιο εύκολα και καλύτερα από τους μεγαλύτερους τους.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Harvard, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέκριναν τις επιδόσεις 41 εφήβων ηλικίας από 13 έως 17 ετών με εκείνες 31 ενηλίκων ηλικίας από 20 έως 30 ετών.
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι τη στιγμή που ειδικά μηχανήματα τους έκαναν μαγνητική τομογραφία και κατέγραφαν την εγκεφαλική τους λειτουργία.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζούλιετ Νταβίντοφ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως ο εγκέφαλος των εφήβων μαθαίνει και θυμάται από τις νέες εμπειρίες καλύτερα από ό,τι ο εγκέφαλος των ενηλίκων, πράγμα που προετοιμάζει τους νέους για την ανεξάρτητη ενήλικη ζωή.
 
Τα οποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neuron, έδειξαν ακόμα πως οι έφηβοι απάντησαν σωστά περισσότερες ερωτήσεις, ενώ και τα τεστ μνήμης έδειξαν ότι θυμούνταν καλύτερα διάφορες λεπτομέρειες, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες.
 
Ο ιππόκαμπος και το ραβδωτό σώμα ήταν οι δύο περιοχές του εγκεφάλου που έκαναν τη διαφορά υπέρ των εφήβων, καθώς εμφάνιζαν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα και κυρίως μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ τους, από ό,τι στην περίπτωση των ενηλίκων. 
 
Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι ο ιππόκαμπος παίζει τέτοιο ρόλο-κλειδί στην μάθηση και στην μνήμη κατά την εφηβεία, ιδίως όταν οι έφηβοι πιστεύουν ότι κάτι έχουν να κερδίσουν ή να απολαύσουν.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: