Η εικόνα των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τη διοίκηση

26-12-2016

 

ΣHMA κινδύνου για τον EOΠYY από τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς από στιγμή σε στιγμή κινδυνεύει να περάσει σε καθεστώς στάσης πληρωμών αναφέρει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού, οι οφειλές του έφτασαν τα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ έχει λαμβάνειν μόλις 500 εκατομμύρια. Tην ίδια ώρα μάλιστα που κόβονται παροχές προς τους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τη εφημερίδα, συγκροτούνται Eπιτροπές και Oμάδες Eργασίας και υπογράφονται συμβάσεις με ξένους συμβούλους για να «υποστηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Yγείας». Eνδεικτικά, αναφέρει το δημοσίευμα ότι 9,9 εκατ. θα λάβει η γερμανική εταιρεία GIZ και 4,5 εκατ. η περίφημη Task Force.

 Από την άλλη σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα ο Οργανισμός χωρίς να κάνει λόγο για τις συμβάσεις με ξένους συμβούλους αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ έκλεισε τον προϋπολογισμό του 2013 και υλοποιεί τον προϋπολογισμό του 2014 χωρίς νέα ελλείμματα.Σύμφωνα με τον Οργανισμό η πραγματικότητα έχει ως εξής:

– Οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων  αθροιστικά το 2012-2014 ανέρχονται σε 421,4 εκ. ευρώ, ενώ αμφισβητούνται κρατήσεις των ταμείων ύψους, 150 εκ. ευρώ,  καθώς έχουν γίνει χωρίς κανένα νομοθετικό έρεισμα.  

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2014 ανέρχονταν σε 1,9 δις. ευρώ.  Από αυτά τα 733 εκ. ευρώ είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές (μέχρι 31/12/2011) των Ταμείων που ενοποιήθηκαν για την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Από το συνολικό ποσό  επίσης δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό των 553 εκ. ευρώ,  που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate- clawback) από τις απαιτήσεις των παροχών. Άρα το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκ. ευρώ. 

-Οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους είναι λιγότερες από 100 εκ. ευρώ και αποπληρώνονται με καθυστέρηση 4-5 μηνών.

-Οι ονομαστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων, χωρίς υποβολή παραστατικών και έλεγχο για την ακρίβεια τους , ανέρχονται σε  4,8 δις. ευρώ  και είναι υπερκοστολογημένες (με τιμές κρατικού τιμολογίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με ασφαλιστικές τιμές).

Έναντι των οφειλών αυτών ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί κατ΄ έτος τα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους. Η εικόνα των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με την υστέρηση απόδοσης των εσόδων του δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση δημοσιονομικούς  κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμία ανησυχία για την βιωσιμότητα του Οργανισμού στους ασφαλισμένους του.