Η επιστήμη πίσω από τη συγνώμη

26-12-2016
Καθημερινά ζητάμε συγνώμη από τους ανθρώπους γύρω μας για πολλούς για διάφορους λογους. Ζητάμε συγνώμη επειδή προσβάλαμε κάποιον, επειδή πληγώσαμε κάποιον άθελα μας ή επειδή κάναμε κάποιο λάθος. Η συγνώμη όμως δεν είναι τόσο απλή. Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη από πίσω για να είναι πετυχημένη. Και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τους λόγους για τους οποίους η συγγνώμη δεν είναι πάντοτε αρκετή.
 
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο Κολόμπους των Ηνωμένων Πολιτιεών μελέτησαν 755 άντρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών.
Σκοπός τους ήταν να μαθουν γιατί το να ζητάμε απλά συγνώμη δεν είναι πάντα αρκετό και τι χρειάζεται για να είναι.
Οι ειδικοί εξέτασαν πως αντιδρούσαν οι εθελοντές τους στη συγγνώμη όταν περιείχε διάφορους συνδυασμούς από αυτές τις έξι παραμέτρους. Όπως διαπίστωσαν, οι συγγνώμες που συμπεριλάμβαναν και τις έξι, ήταν αυτές που κατά κανόνα γίνονταν αποδεκτές.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Negotiation and Conflict Management Research, έδειξαν πως για να είναι αποτελεσματική δεν αρκεί να είναι μονολεκτική, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνειέξι «συστατικά».
 
Τα «συστατικά» αυτά είναι η έκφραση λύπης, η εξήγηση του τι πήγε λάθος, η παραδοχή της ευθύνης, η δήλωση μετανοίας, η προσφορά της λήψης μέτρων που θα διορθώσουν τα πράγματα και το αίτημα για συγχώρεση.
Όσο περισσότερα από αυτά υπάρχουν όταν ζητάμε από κάποιον συγγνώμη, τόσο πιθανότερο είναι να γίνει δεκτή
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ρόϋ Λεβίκι, «η συγγνώμη είναι αποτελεσματική αλλά πρέπει να συνοδεύεται από όσο το δυνατόν περισσότερες από τις βασικές παραμέτρους που εντοπίσαμε».
 
Μάλοστα, μερικές παράμετροι φάνηκε να είναι πιο σημαντικές από άλλες.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η πιο σημαντική είναι η παραδοχή της ευθύνης», είπε ο δρ Λεβίκι. «Όταν ζητάμε συγγνώμη πρέπει να λέμε ότι είμαστε υπεύθυνοι διότι κάναμε λάθος. Το βήμα αυτό έχει καθοριστική σημασία. Το δεύτερο σημαντικότερο είναι να προσφερόμαστε να διορθώσουμε το λάθος μας. Ο κόσμος λέει πως “τα πολλά λόγια είναι φτώχεια”. Είναι αλήθεια. Όταν μετανιώνεις για κάτι και λες “θα το διορθώσω”, δεσμεύεσαι να αναλάβεις δράση για να διορθώσεις ένα λάθος – και αυτό μετρά υπέρ σου».
 
Αμέσως μετά βρίσκονται τρεις συνιστώσες, οι οποίες ως φαίνεται έχουν την ίδια βαρύτητα: η έκφραση λύπης, η εξήγηση του τι πήγε λάθος και η δήλωση μετανοίας.
Το λιγότερο αποτελεσματικό είναι αυτό που λέμε πιο εύκολα: το «συγχώρεσέ με». «Είναι αυτό που μπορείτε και να μην πείτε», κατέληξε ο δρ Λεβίκι.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: