Η επιστράτευση των “300” στη μάχη κατά του καπνίσματος από τη Ζέττα

26-12-2016

«Επιστρατεύει» τους ….300 στη  μάχη κατά του καπνίσματος το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία. Πρόκειται για επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ανοίγουν τα ιατρεία τους σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. 

Την ίδια στιγμή, με εντολή της αρμόδιας υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Όπως είπε η υφυπουργός την Πέμπτη, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, «είναι ανάγκη  να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός στον πολιτισμένο κόσμο. Και αυτό το βήμα σημαίνει απλά ότι πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στον πολίτη να μην εισπνέει τον καπνό του άλλου σε κλειστούς χώρους».

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εντατικοποιούνται οι έλεγχοι καθώς τα αποτελέσματα  από τους ελέγχους τους τελευταίους μήνες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν φτωχά. Ενδεικτικό είναι ότι πρόστιμο για κάπνισμα κόπηκε μόλις σε μία καφετέρια μεγάλου εμπορικού κέντρου στην πρωτεύουσα καθώς και σε μία άλλη στην Καβάλα. 

Σύμφωνα άλλωστε και με τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι επισκέφθηκε μπαρ και χώρους εστίασης τους τελευταίους 6 μήνες, όπου κάπνιζαν ελεύθερα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης στην Ευρώπη, που δίνει στη χώρα μας  αρνητική πρωτιά στο κάπνισμα αλλά και στις επιπτώσεις του. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, για την προστασία της υγείας και την υποστήριξη των καπνιστών. 

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο – πρόταση της ΕΠΕ περιλαμβάνει, Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, Ενημέρωση του κοινού, Εφαρμογή νόμου για την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους, Αποζημίωση των θεραπειών για τη διακοπή του καπνίσματος, Μείωση της δεξαμενής νέων καπνιστών.