Η ευεργετική επίδραση των κόκκινων καλοκαιρινών φρούτων

26-12-2016

Τώρα που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, είτε γιατί θέλουμε να χάσουμε κιλά εν όψει καλοκαιριού είτε γιατί έχουμε εμπλακεί σε σπορ της παραλίας, θα πρέπει να τονώνουμε τον οργανισμό μας με φυσικούς και απολαυστικούς τρόπους, οι οποίοι παράλληλα θα μας βοηθήσουν να έχουμε γρηγορότερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα. Τα κατακόκκινα φρούτα εποχής, όπως είναι τα κεράσια, οι φράουλες και το καρπούζι, τα οποία από πολλούς έχουν λανθασμένα ενοχοποιηθεί ως «μεγάλες πηγές ζάχαρης» είναι ιδανικά για κατανάλωση τους μήνες του καλοκαιριού μιας και έχουν υψηλή διατροφική αξία και ταυτόχρονα χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Κεράσια:

Τα κεράσια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον, μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέως στο αίμα και, σύμφωνα με μελέτες , τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Ενισχύουν τον οργανισμό γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Η κατανάλωση κερασιών βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και ταυτόχρονα προστατεύει τους μύες από τη φθορά. Γι’ αυτό το λόγο μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό μεταπροπονητικό γεύμα για μετά το γυμναστήριο ή ένα σνακ για την παραλία για την τόνωση του οργανισμού μετά από ρακέτες, beach-volley ή ακόμα και ψάρεμα(!).

12-15 κεράσια αποδίδουν περίπου 63 θερμίδες.

Φράουλες:

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C. Περιορίζουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης , των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρθρίτιδας. Ακόμα επηρεάζουν θετικά την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Με την αντιοξειδωτική, καθαρκτική και διουρητική τους δράση συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Για τη μέγιστη απορρόφησή τους, καλό θα ήταν να μην τις συνδυάζουμε με λιπαρές τροφές. Είναι ιδανικές για να συνοδεύσουν ένα πρωινό γεύμα το οποίο θα μας γεμίσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Για παράδειγμα:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως με κομματάκια φράουλας  και γάλα χαμηλών λιπαρών
  • Νιφάδες βρώμης με ανάλατους ξηρούς καρπούς, φράουλες και γάλα σόγιας
  • Μιλκσέικ με φράουλες και μπισκότα ολικής άλεσης

είναι τρεις γευστικές και υγιεινές επιλογές πρωινού γεύματος, ιδανικές και για όσους φροντίζουν τη γραμμή τους.

12 φράουλες αποδίδουν περίπου 45 kcal.

Καρπούζι:

To καρπούζι αποτελεί εξαιρετικό τρόπο ενυδάτωσης του οργανισμού, μιας και η περιεκτικότητα του σε νερό είναι πολύ μεγάλη (90%).  Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών και συνιστάται να καταναλώνεται με τα σπόρια λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του καρπουζιού, όπως το λυκοπένιο που έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και της στοματικής κοιλότητας , το καθιστούν ιδανικό για να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

Εάν θέλουμε να φάμε ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα χωρίς πολλές θερμίδες, μπορούμε να βάλουμε σε ένα μπολ 2 φέτες καρπούζι και 60 γραμμάρια φέτα και να τα συνοδεύσουμε με μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, ικανοποιώντας με το παραπάνω τον ουρανίσκο μας. Άλλη μια επιλογή βραδινού γεύματος θα ήταν κομματάκια καρπουζιού με δημητριακά και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

100 γραμμάρια καρπουζιού έχουν περίπου 30 kcal.

 

Χριστίνα Καλοπήτα

Fitness Instructor &Wellness Coach