Η ιδιοτροπία των παιδιών στο φαγητό είναι θέμα γονιδίων

26-12-2016
Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να είναι πολύ ιδιότροπο στο φαγητό και να μην του αρέσουν πολλά από τα τα φαγητά που ετοιμάζει η μαμά στο σπίτι. Τώρα, νέα διεθνής έρευνα δείχνει πως η παραξενιά του παιδιού στο φαγητό είναι και θέμα γονιδίων.
 
Ερευνητές από τη Βρετανία και τη Νορβηγία ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 οικογένειες με δίδυμα ηλικίας περίπου 16 μηνών. Οι γονείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. 
 
Για να απονομονώσουν τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, οι επιστήμονες συνέκριναν τις συνήθειες των μονοζυγωτικών διδύμων (με κοινό το 100% των γονιδίων) με τις συνήθειες των διζυγωτικών διδύμων (που έχουν κοινά μόνο τα μισά γονίδια).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Child Psychology and Psychiatry, έδειξαν πως τα παιδιά που είναι παράξενα με το φαγητό τους, είναι τα ίδια που απορρίπτουν συνήθως τα καινούρια και άγνωστα τρόφιμα. 
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως η επιλεκτικότητα στο φαγητό έχει γενετική επιρροή σε ποσοστό 46%, ενώ η «νεοφοβία» (η απόρριψη των νέων φαγητών) έχει ακόμη πιο έντονο γενετικό υπόβαθρο, σε ποσοστό 58%.
 
Η επικεφαλής της έρευνας Αντρέα Σμιθ τόνισε πως «τα δύσκολα με το φαγητό παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από τα γονίδιά τους, ήδη από πολύ νωρίς. Είναι μια έμφυτη τάση και δεν φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους είναι τόσο ιδιότροπα. Η γενετική επίδραση είναι ολοφάνερη στην ηλικία των 16 μηνών».
 
Πάντως οι ειδικοί τονίζουν πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί, άρα οι γονείς έχουν σαφώς περιθώρια να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Και προσθέτει ότι οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν το παιδί τους να φάει κάτι που δεν θέλει ή να το «δωροδοκούν» για να φάει, αλλά είναι καλύτερα να του το προσφέρουν συχνά σε άσχετες στιγμές εκτός γευμάτων και να επικροτούν κάθε προσπάθειά του να το αγγίξει ή να το μυρίσει. 
 
Βέβαια, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εξακριβώσουν αν υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια και ποια είναι αυτά, που επηρεάζουν τις διατροφικές ιδιοτροπίες των παιδιών. Το πιθανότερο, κατά τους ερευνητές, είναι ότι πολλά γονίδια εμπλέκονται και το καθένα παίζει μικρό ρόλο από μόνο του. 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: