Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το βάρος των βρεφών

26-12-2016
Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αυτή έχει προκαλέσει με την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, έχει επιφέρει τεράστια ζημιά στον πλανήτη μας. Τώρα, Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως η κλιματική αλλαγή κάνει κακό και στο βάρος των μωρών.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion University of the Negev στο Ισραήλ και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Harvard μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στο βάρος κατά τη γέννηση και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη Μασαχουσέτη, το διάστημα 2000 με 2008.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives, έδειξαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το βάρος των βρεφών κατά τη γέννησή τους.
 
Στην έκθεση τους, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν μικρά μωρά.
Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η μελέτη αυτή αναφέρεται στις ανησυχητικές συνέπειες για τις εγκύους, από τους καύσωνες και υπαινίσσεται ότι δραματική υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε λιγότερο υγιή μωρά.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Itali Kloog «βρήκαμε, ότι η έκθεση στην υψηλή θερμοκρασία του αέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού σωματικού βάρους κατά τη γέννηση και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Μια αύξηση 8,5 °C στο τελευταίο τρίμηνο της μέσης έκθεσης, συνδέθηκε με 17 γραμμάρια μείωση στο σωματικό βάρος των μωρών που γεννιούνται τελειόμηνα, έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου».
 
«Με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας τον τελευταίο αιώνα και τις συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απαιτείται να επιστήσουμε την προσοχή μας στις επιδράσεις της υπερθέρμανσης» είπε ο ίδιος.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: