Η κρίση έχει κάνει τους Έλληνες γερούς …πότες

23-07-2018

Τα ….τσούζουν οι Έλληνες την εποχή της οικονομικής κρισής, με το κρασί, το ούζο, το τσίπουρο και τη ρακή να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα καταγράφεται συνεχής αύξηση των ατόμων που αιτούνται θεραπεία για προβληματική χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας.

Ενδεικτικά, το 2016 670 άτομα απευθύνθηκαν σε μονάδες θεραπείας και αλκοολογικά ιατρεία που λειτουργούν στη χώρα μας, έναντι 597 το 2015, 546 το 2013 και 477 το 2011. Συμπεριλαμβάνοντας και όσους ακολουθούσαν ήδη κάποιο πρόγραμμα θεραπείας, αλλά και όσους ζήτησαν απλώς συμβουλές, το 2016 περίπου 3.000 άτομα με προβλήματα από τη χρήση αλκοόλ έλαβαν υπηρεσίες στις αρμόδιες δομές – ιατρεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένας στους τέσσερις ενήλικους Ελληνες (23,3%) αναφέρει ότι έζησε ως παιδί ή έφηβος με κάποιον που έπινε υπερβολικά, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο (53,8%) δηλώνουν ότι έχουν φίλους ή γνωστούς που τα «τσούζουν» σε τακτική βάση. Ενας στους οκτώ ενήλικους άνδρες στην Ελλάδα (11,7%) αναφέρει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα προβληματικής χρήσης αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες. Μεταξύ των συμπτωμάτων αυτών, το αίσθημα ενοχής έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ, η αδυναμία να τελέσει το άτομο υποχρεωτικές δραστηριότητες εξαιτίας του αλκοόλ, αλλά και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών το πρωί.

Προφίλ

Ενα στα τρία άτομα με προβληματική χρήση αλκοόλ είναι είτε υπάλληλος γραφείου (δημόσιος υπάλληλος, τραπεζικός, ταμίας κ.ά.) είτε απασχολούμενος στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών (ξεναγός, μάγειρας, σερβιτόρος, κομμωτής) ή τεχνίτης (οικοδόμος, μαραγκός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ελαιοχρωματιστής).

Το κρασί, το ούζο, το τσίπουρο και η ρακή φαίνεται να προτιμώνται από τα άτομα που εισέρχονται σε θεραπεία σε σύγκριση με την μπίρα και τα υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ξενικής προέλευσης ποτά, όπως ουίσκι, βότκα, κονιάκ κ.ά.

Η μέση μηνιαία δαπάνη για οινοπνευματώδη ποτά από τα ελληνικά νοικοκυριά μειώνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, από 18,18 ευρώ που ήταν το 2012 σε 16,35 ευρώ το 2016, με αντίστοιχη τάση μείωσης της μέσης μηνιαίας ποσότητας οινοπνευματωδών που αποκτάται από τα νοικοκυριά. Ως «θύματα» της κρίσης αναδεικνύονται η μπίρα και τα αλκοολούχα αναψυκτικά.

Αξίζει να τονιστεί ότι ένα στα πέντε άτομα που εισήλθαν σε θεραπευτικό πρόγραμμα για το αλκοόλ δήλωσε ότι έχει εκδηλώσει λεκτική και σωματική βία σε μέλος/η της οικογένειάς του, ενώ πολύ συχνή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ παραδέχθηκε το 49,5%. Στην Ελλάδα, το 2016, ένα στα τέσσερα θανατηφόρα τροχαία οφειλόταν σε μέθη.