Ι.Κυριόπουλος: Αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας τα χρόνια των μνημονίων

09-07-2018

Αύξηση από 2.8 τοις χιλίοις, στο 4.2 τοις χιλίοις, σημειώνει η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό είπε ο ομότιμος καθηγητής της ΕΣΔΥ Ιωάννης Κυριόπουλος κατά την παρουσίαση μελέτης της κατανομής πόρων για την υγεία.

Η εκτίναξη της βρεφικής θνησιμότητας τα χρόνια των μνημονίων δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή μάλιστα που το σταθερό αφήγημα της κυβέρνησης για απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφάλιστων, κλονίζεται από ευρήματα μελετών, που όπως υπογράμμισε ο κος Κυριόπουλος, αποκαλύπτουν ότι το 37% των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, δε λαμβάνει υπηρεσίες υγείας.

Η άνοδος της παιδικής θνησιμότητας εκτός από ανησυχίες, γεννάει πολλά ερωτηματικά για τους λόγους αύξησης τους ενώ είναι ενδεικτικά της πτώσης του βιοτικού επίπεδου των γονιών των χρόνων της κρίσης και της ελλιπούς πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Συμπληρωματικά θα πρέπει να διερευνηθεί και η συμβολή του εντιεμβολιαστικού κινήματος στη θλιβερή αυτή για τη χώρα μας αύξησης των θανάτων των βρεφών αλλά και της εισροής των προσφύγων .