Η μέση ηλικία ξεκινά πλέον στα 35

26-12-2016
Μέχρι σήμερα είχαμε συνδέσει την μέση ηλικία με την 4η δεκαετία της ζωής κάποιου. Κι όμως δεν είναι έτσι. Έρευνα Ολλανδών επιστημόνων έδειξε πως μεγαλώνουμε πέντε χρόνια γρηγορότερα απ’ ότι στο παρελθόν και πως πλέον η μέση ηλικία ξεκινά από τα 35 κιόλας χρόνια.
 
Έρευνα που έκανε το Ολλανδικό Κέντρο για την Ποιότητα της Ζωής της εταιρίας Philips, έδειξε πως η αφετηρία της μέσης ηλικίας είναι πλέον τα 35 χρόνια από τα 40 που ήταν πριν μερικά χρόνια.
 
Γιατί όμως παρουσιάστηκε αυτή η πρόωρη έναρξη της μέσης ηλικίας; Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Κέιτι Χάρτλεϊ «οι σημερινοί τριανταπεντάρηδες αισθάνονται τις πιέσεις της μέσης ηλικίας που παλαιότερα γίνονταν αισθητές μετά τα 40».
 
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το οικονομικό άγχος και η αγωνία για την υγεία που συναντώνται μετά τα 40, αρχίζουν πλέον να «καταδιώκουν» τους ανθρώπους από τα 35 τους χρόνια.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των 35άρηδων που ερωτήθηκαν από το Ίδρυμα Philips είπαν πως τους απασχολούν οικονομικά θέματα, ενώ τα τρία τέταρτα από αυτούς παραδέχθηκε ότι τους απασχολεί η υγεία τους.
Όλα αυτά έχουν φέρει την μέση ηλικία πέντε χρόνια νωρίτερα.
 
Όπως έδειξε η μελέτη, οι οικονομικές έννοιες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση για τους Αμερικανούς, οι οποίοι δήλωσαν «προβληματισμένοι» σε ποσοστό άνω του 74%. Ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με στοιχεία του 2004.
Παρόμοιο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένο από την κατάσταση της υγείας τους και το βιοτικό τους επίπεδο. «Ο ρόλος των γιατρών παραμένει σημαντικός.
 
Το 55% θεωρεί τους γιατρούς πρωταρχική πηγή ενημέρωσης, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το διαδίκτυο.
 
Όπως τονίζει η Χάρτλεί «η αρχική εντύπωση είναι ότι όλα βαίνουν καλώς. Όλοι αισθανόμαστε καλά με την υγεία και το βιοτικό μας επίπεδο. Εάν όμως κοιτάξει κανείς πιο βαθιά, θα δει ότι οι Αμερικανοί, εν προκειμένω, παλεύουν να ισορροπήσουν το χρόνο που αφιερώνουν στην οικογένεια και τη δουλειά τους, ενώ τα οικονομικά ζητήματα τους προκαλούν μεγάλο στρες».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: