Η μουσική κάνει πιο εύκολη την γυμναστική

26-12-2016
Η γυμναστική κάνει καλό στο σώμα και το μυαλό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Πολλοί όμως την αποφεύγουν. Οι περισσότεροι επειδή την βαριούνται ή επειδή αισθάνονται πως κουράζονται υπερβολικά. Υπάρχει λύση. Η μουσική.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά χορήγησαν σε ομάδα εθελοντών ένα φάρμακο για να εμποδίσουν την παραγωγή των ενδορφινών. Τη ναλτρεξόνη που κανονικά χορηγείται για την θεραπεία των εξαρτήσεων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Αντίληψης & Γνώσης της Μουσικής (SMPC 2015), που έγινε Nashville του Τένεσι, έδειξαν πως η μουσική στη διάρκεια της γυμναστικής διεγείρει την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που «μουδιάζουν» τον πόνο και μειώνουν την κόπωση που προκαλεί.
Όπως διαπίστωσαν, με τη ναλτρεξόνη η ευχαρίστηση που αποκόμιζαν οι εθελοντές από τη μουσική μειώθηκε – και μαζί μειωνόταν η αναλγητική δράση της.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, όσο περισσότερη μουσική ακούει κανείς την ώρα της άσκησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος που αποκομίζει.
 
Πως γίνεται αυτό; Η μουσική διεγείρει την παραγωγή των ενδορφινών – μίας ομάδας οπιοειδών ουσιών που αποτελούν τα φυσικά αναλγητικά του σώματος.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: