Η Pharmathen “ανεβαίνει πίστα”

26-12-2016

Μεγάλη συμφωνία της Pharmaten με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Actavis  για την εμπορική διεθνή διάθεση των δύο νέων καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας τα οποία θα παράγονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Πρόκειται για  ενέσιμα προϊόντα παρατεταμένης αποδέσμευσης που σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιούνται κατά της σχιζοφρένειας και των ορμονικών διαταραχών.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία LAI αποτελεί παγκόσμια ερευνητική πρωτοτυπία που προήλθε έπειτα από 15 χρόνια ερευνών και κλινικών δοκιμών, και συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών καθώς, μέσω της προοδευτικής αποδέσμευσης του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς, επιτρέπει τη μείωση των ενέσιμων θεραπειών τους. Μάλιστα η αποδέσμευση γίνεται σταδιακά από έναν έως και 6 μήνες με αποτέλεσμα να μην πρέπει χορηγείται στον ασθενή καθημερινά η ενέσιμη θεραπεία του. Η παραγωγή των καινοτόμων προϊόντων θα γίνεται στη μονάδα της φαρμακοβιομηχανίας στις Σάπες της Ροδόπης για την οποία επενδύθηκαν 10 εκατ. ευρώ και όπως αναμένεται  θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

H σημασία της επένδυσης στην Έρευνα για την ανάπτυξη του Ομίλου, ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, από τους κ.κ. Β. Κάτσο – Πρόεδρο Pharmathen, Ευ. ΚαραβάΑντιπρόεδρο Ερευνητικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων και Κ. Κοτζιά, Διευθυντή Επικοινωνίας, παρουσία του κ. Ν. Μηταράκη – Υφυπουργού Ανάπτυξης ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση.

Ο κος Κάτσος λέγοντας χαρακτηριστικά «μπαίνουμε σε άλλη πίστα» υπογράμμισε ότι η οι σημαντικές επιτυχίες της Pharmathen είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της απόφασης να λειτουργεί μέσω του τρίπτυχου «Έρευνα – Επενδύσεις – Εξωστρέφεια» και να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με καινοτόμα αλλά και νέα προϊόντα και τεχνολογίες. «Οι επενδύσεις 10 εκ ευρώ που θα πραγματοποιηθούν στις Σάπες μέσα στον επόμενο χρόνο, η αύξηση του προσωπικού του Ομίλου κατά 100 τουλάχιστον άτομα, όλες οι συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν γίνει αλλά και που ακολουθούν, οφείλονται στην προστιθέμενη αξία που έχει δώσει στη Pharmathen, η Έρευνα» ανέφερε ο κος Κάτσος, συμπληρώνοντας πως «Η βιομηχανοποίηση, εμπορική παραγωγή και διάθεση των LAI σκευασμάτων θα γίνεται από το εργοστάσιό μας στις Σάπες. Σήμερα κατατασσόμαστε μέσα στις 50 μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ με βάση τις επενδύσεις στην Έρευνα. Την περίοδο 2013 – 2018, οι επενδύσεις μας σε Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων θα ξεπεράσουν τα 100 εκ ευρώ».

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Pharmathen, Δρ. Κώστας Κοτζιάς παρουσίασε το οικονομικό «προφίλ» της εταιρείας, την οποία χαρακτήρισε ως «Ελληνική – Πολυεθνική πλέον».

«Όταν άλλες εταιρείες σημείωναν ζημίες και μετέφεραν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό, η Pharmathen υλοποίησε επενδυτικό πλάνο που ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μία υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα στις Σάπες. Σήμερα, με βάση τα νέα δεδομένα, ο αριθμός των εργαζομένων θα ξεπεράσει σύντομα τους 1000. Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό μας μέσα σε 4 χρόνια» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «η εξαγωγική μας δραστηριότητα αγγίζει το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12% τα τελευταία 5 έτη, 65 πατέντες στο χαρτοφυλάκιό μας, πλήθος διακρίσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αμείωτη επένδυση στην Έρευνα, η Pharmathen έχει ήδη εδραιωθεί ως “μοντέλο ελληνικής επιχειρηματικότητας”».

Στις λεπτομέρειες της τεχνολογίας Long Acting Injectable (LAI) που ανέπτυξε η Pharmathen, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος Ερευνητικών και Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων κ. Ευάγγελος Καραβάς.

Ο κ. Καραβάς διευκρίνισε ότι «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας Long Acting Injectable, αφορά σε μία νέα θεραπευτική μέθοδο και βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ασθενείς παγκόσμια. Με τη χρήση της τεχνολογίας LAI, η φαρμακολογικά ενεργή ουσία αποδεσμεύεται σταδιακά στον οργανισμό για 1 έως και 6 μήνες, και, ως εκ τούτου, δεν είναι πλέον στους ασθενείς απαραίτητη η καθημερινή ενέσιμη χορήγησή της. Περαιτέρω, με τη χρήση της τεχνολογίας LAI, παρουσιάζονται πρόσθετα σημαντικά πλεονεκτήματα όπως συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία, μειωμένες παρενέργειες, καλύτερη δράση του φαρμάκου» συμπληρώνοντας πως «η Pharmathen έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα της στην τεχνολογία αυτή, με την κατάθεση δυο παγκοσμίων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε την επέκταση των εφαρμογών LAI».