Η πολυγαμία κάνει κακό στην καρδιά

26-12-2016
Η πολυγαμία είναι μια πρακτική που ακολουθούν οι άνδρες κυρίως στη Βόρειο και Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την οποία μπορούν έχουν μέχρι και 4 συζύγους. Αυτό όμως, λένε τώρα επιστήμονες από τη Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι καταστρεπτικό για την καρδιά.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King Faisal στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας εξέτασαν τις περιπτώσεις 687 παντρεμένων αντρών με μέση ηλικία τα 59 έτη.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ένωσης Καρδιολόγων Ασίας και Ειρηνικού στο Άμπου Ντάμπι έδειξαν πως οι άντρες με πολλές συζύγους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.
Μάλιστα, όσες περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχει ένας άντρας, τόσο μεγαλύτερος είναι κι ο κίνδυνος.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 56% των ανδρών είχε διαβήτη, το 57% υπέρταση και το 45% είχε προηγούμενο ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Το 68% των ανδρών είχε μόνο μια σύζυγο, το 19% είχε 2, το 10% είχε 3 και το 3% είχε 4.
Οι άνδρες που είχαν περισσότερες συζύγους ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να κατοικούν σε αγροτικές περιοχές, να κερδίζουν πιο υψηλό εισόδημα, καθώς και να έχουν ιστορικό χειρουργείου παράκαμψης στεφανιαίων αρτηριών.
 
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι πως κατέδειξε την συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των συζύγων και των συμπτωμάτων στεφανιαίας νόσου (CAD), νόσου της αριστερής κεντρικής αρτηρίας (LMD), και νόσου των πολλαπλών αιμοφόρων αγγείων (MVD).
Σε γενικές γραμμές οι άνδρες που ακολουθούσαν την πρακτική της πολυγαμίας βρέθηκε να έχουν 4.6 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης CAD, 3.5 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης LMD και 2.6 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης MVD.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: