Η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

26-12-2016
Η σοκολάτα είναι απόλαυση για όλους σχεδόν τους ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Και καλά κάνει όπως δείχνει νέα έρευνα Σκωτσέζων επιστημόνων αφού η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 21.000 ανθρώπους. Μετά από πειράματα κι εξετάσεις έβγαλαν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Μόνο ένας στους πέντε εθελοντές δεν έτρωγε ποτέ σοκολάτα ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν με διαφορετική συχνότητα.
 
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας «Heart» έδειξαν πως όσοι έτρωγαν καθημερινά έως 100 γραμμάρια σοκολάτας είχαν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και κατά 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτήν.
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης πως η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 9% ενώ μειώνει κατά 23% του αντίστοιχου κινδύνου για εγκεφαλικό.
 
Όπως είπαν οι επιστήμονες, αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα κι όταν έλαβαν υπόψιν τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή.
Τα ευρήματα αυτά επίσης δεν ισχύουν μόνο για τη μαύρη σοκολάτα όπως είναι η κοινή αντίληψη αλλά ακόμα και για τη σοκολάτα γάλακτος.
 
Βέβαια δεν είναι όλα τόσο θετικά. Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων άρα και την αύξηση του βάρους. Οπότε, οι ειδικοί συνιστούν μέτρο.