“Η συνέπεια στον έλεγχο της χοληστερόλης, κρατά την καρδιά υγιή”, άρθρο του ΧρήστουΣταθόπουλου, Καρδιολόγου, Διδ. Πανεπιστημίου Πάτρας

26-12-2016

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον ότι όσο περισσότερο αυξημένη είναι η χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να υποστούμε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.

Αυτό που ενδεχομένως να μην είναι πολύ γνωστό, είναι ότι για να αποφύγουμε το καρδιαγγειακό νόσημα, δεν αρκεί να μετρήσουμε τη χοληστερόλη μας στην ηλικία των 40 ετών και στο πλαίσιο του ετήσιου check-up. Μία επίσκεψη στον γιατρό είναι πολύ σημαντική να γίνεται όχι στην εφηβική ηλικία, αλλά και πολύ νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες (2014) της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών, εξετάσεις για λιπίδια θα πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά ηλικίας 9-11 ετών και οι έφηβοι ηλικίας 17-21  ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία παραγόντων κινδύνου ή οικογενειακού ιστορικού. Μάλιστα, η εξέταση λιπιδίων θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Ωστόσο, όποιος δεν έχει κάνει εξετάσεις λιπιδίων (δηλαδή χοληστερόλης και τριγλικεριδίων), καλό θα είναι να το βάλει στο πρόγραμμά του. Κι αυτό διότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εκτός του ότι μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο χωρίς να προειδοποιήσουν (κανένα σύμπτωμα) προκαλούν και μεγάλη νοσηρότητα. Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να επισκέπτονται συχνά το γιατρό τους ή και να εισάγονται στο νοσοκομείο, να παίρνουν πολλά φάρμακα για όλη τους τη ζωή, να υποβάλλονται σε εξετάσεις, σε χειρουργικές επεμβάσεις κ.ά. Το έμφραγμα μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η αποφρακτική αρτηριοπάθεια περιφερικών αγγείων αποτελούν τις πιο συχνές παθήσεις που συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μας. Και είναι προφανές ότι το κύριο είναι να προλάβουμε την εκδήλωση τέτοιων σοβαρών παθήσεων. Η τακτική μέτρηση των λιπιδίων στο αίμα μας και η σωστή αξιολόγησή τους από τον οικογενειακό μας ιατρό και τους εξειδικευμένους ιατρούς (παθολόγους, καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους κλπ) είναι η λυδία λίθος στην πρόληψη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η υψηλότερη τιμή για την LDL χοληστερόλη σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει ιδανικά τα 115 mg/dL και αντίστοιχα η ολική τα 160 mg/dL.

Υπάρχουν όμως και οι ειδικές κατηγορίες ανθρώπων όπως είναι οι έχοντες υποστεί ήδη ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο και για τους οποίους τα δεδομένα διαφοροποιούνται σημαντικά. «Για την LDL χοληστερόλη, όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα» είναι το συμπέρασμα γι’ αυτή την κατηγορία ασθενών από την δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη IMPROVE-IT. Και η φαρμακευτική μας φαρέτρα είναι πλέον πιο πλούσια από ποτέ. Κατηγορίες φαρμάκων όπως οι στατίνες, οι φιμπράτες, η εζετιμίμπη μόνα τους ή σε συνδυασμό είναι πλέον εξαιρετικά αποτελεσματικοί ασφαλείς τρόποι ρύθμισης των λιπιδίων στα επιθυμητά επίπεδα. Πάντα όμως με συνεχή προσπάθεια βελτίωσης του τρόπου ζωής μας με σωστή διατροφή και καθημερινή άσκηση.