Η ζάχαρη επιδεινώνει την ακμή

26-12-2016
Παλαιότερα ειδικοί ισχυρίζονταν πως η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ακμή. Έρευνες όμως τους είχαν διαψεύσει. Τώρα η ίδια η επιστήμη δείχνει πως όντως η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, λόγω του  γλυκαιμικού της δείκτη
 
Αμερικανοί ερευνητές έκαναν μελέτες σε 50 αγόρια και νεαρούς άνδρες, ηλικίας από 15 έως 25 ετών, οι οποίοι είχαν ακμή. Οι μισοί ακολούθησαν επί 12 εβδομάδες μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (έτρωγαν πολλά ψάρια, προϊόντα ολικής αλέσεως και φρούτα) και οι υπόλοιποι ακολούθησαν την κλασική, δυτικού τύπου διατροφή.
Αυτοί που είχαν ακολουθήσει διατροφή του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της ακμής τους, σε σχέση με αυτούς που ακολούθησαν τη «δυτική» διατροφή.
 
Άρα, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν και στους New York Times δείχνουν πως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα απλά δημητριακά με ζάχαρη είναι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δηλαδή αυξάνουν πολύ και γρήγορα το «ζάχαρο» όταν τα τρώμε. 
 
Αντίθετα, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, καθώς και τα φρούτα αυξάνουν πιο αργά και πιο βαθμιαία το σάκχαρο. Έχουν δηλαδή χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
 
Πως όμως συνδέεται ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης με την ακμή; Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης προκαλεί απότομη παραγωγή ινσουλίνης και άλλων ορμονών, που όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος και την δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα.