Ειδικευόμενος γιατρός φέρεται να διενεργούσε νεκροτομές στο κλειστό λόγω “λουκέτου” εργαστήριο του ΑΠΘ

01-06-2017

Λουκέτο έχει μπει στο νεκροτομείο του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ ύστερα από 70 χρόνια λειτουργείας. Από τον Ιανουάριο του 2016 η διεύθυνση του εργαστηρίου έχει στείλει έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία ανακοινώνοντας το κλείσιμο του νεκροτομείου λόγω έλλειψης προσωπικού και έπειτα από 17 ολόκληρες μήνες η κατάσταση εξακολουθεί να είναι η ίδια με το εργαστήριο να υπολειτουργεί.

Πρόκειται για το εργαστήριο του ΑΠΘ που κάλυπτε όλα τα περιστατικά θανάτων από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, ενώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν αρμόδια για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς. Τους τελευταίους μήνες, όμως, όλες οι νεκροτομές – ιατροδικαστικές πράξεις διεκπεραιώνονται μόνο από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία που εδρεύει στο Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς το νεκροτομείο του ΑΠΘ εξακολουθεί να έχει κατεβασμένα ρολά.

Πάντως, αυτό που προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά είναι η καταγγελία που έχει δεχθεί πρόσφατα η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία σχετικά με ότι η διεύθυνση του εργαστηρίου του ΑΠΘ φέρεται να έχει εκδώσει πιστοποιητικό, στο οποίο αναφέρεται ότι ειδικευόμενος ιατρός έχει διενεργήσει στο εργαστήριο όλο το 2016 και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 ικανοποιητικό αριθμό νεκροτομών! Μάλιστα το πιστοποιητικό βεβαιώνει ότι στο ίδιο διάστημα ο ειδικευόμενος συμμετείχε και σε διενεργηθείσες αυτοψίες επί εγκληματικών ενεργειών. Δηλαδή, στη διάρκεια αυτών των 17 μηνών που το εργαστήριο δεν διενεργεί νεκροτομές, ο διευθυντής του εργαστηρίου φέρεται να βεβαιώνει ότι ο ειδικευόμενος ιατρός παρακολουθούσε σε αυτό και νεκροτομές και αυτοψίες.

Η Εταιρεία που έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, θα απευθυνθεί εκ νέου στα αρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να δοθεί μία λύση για τους υπάρχοντες ειδικευόμενους ιατρούς και να επαναλειτουργήσει πλήρως το εν λόγω ιστορικό εργαστήριο.