Ικανοποίηση από τη συνάντηση Γεωργιάδη-Τρόικας

26-12-2016

Την ικανοποίησή του για την αποτελεσματική συζήτηση με την τρόικα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη επίσημη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε πριν από λίγο και στην οποία ανέφερε ότι επήλθε πλήρης συμφωνία και ότι το κλιμάκιο των δανειστών έφυγε έχοντας καλυφθεί σχετικά με την επίτευξη των δεσμεύσεων του Υπουργείου. Συγκεκριμένα ο κ.  Γεωργιάδης είπε ότι «Η συνάντηση με την τρόικα πήγε πάρα πολύ καλά, ως προς τις προβλεπόμενες πράξεις, δηλαδή τα prior actions που είχαμε, και δεν έχει μείνει καμιά απολύτως εκκρεμότητα. Καταλήξαμε σε πλήρη συμφωνία. Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο”

Η συζήτησε αφορούσε τέσσερα βασικά σημεία, με πιο «καυτό» το θέμα της υπέρβασης των δαπανών σε επίπεδο έτους από τα διαγνωστικά και τις κλινικές. Ο κ. Γεωργιάδης συγκεκριμενοποίησε ότι βάση της μέχρι σήμερα πορείας διαφάνηκε η τάση η δαπάνη σε αυτούς τους δύο κωδικούς να κινείται στα περσινά – ή και λίγο υψηλότερα-  επίπεδα ήτοι το 1 με 1,2 δις. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε υπερβαση της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ έναντι του προϋπολογισμού για 580 εκατ. ευρώ.

Η λύση που επελέγη είναι η εφαρμογή μηχανισμού επιστροφής ήτοι clow back, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης δαπανών, από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Το ύψος της επιστροφής των χρημάτων θα ξεπεράσει το 30% ενώ για να ισορροπήσει η αγορά, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να εξοφλήσει άμεσα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι η υπέρβαση σημειώθηκε καθώς το μέτρο της ιδιωτικής συμμετοχής στο 30% (ή 50% για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) δε λειτούργησε. Το δε clawback  εφαρμόζεται άπαξ για τη χρήση 2013 και δεν καθιερώνεται σαν μόνιμη ενέργεια.  

Επειδή το clawback προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε όσους θα επιβαρυνθούν από αυτό, ο υπουργός δεσμεύτηκε ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να υπάρχει έως και η πλήρης εξόφληση των παρόχων για παλιές οφειλές, όπου βεβαίως θα εφαρμοστει και το σύστημα του συμψηφισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε ότι “Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε κριτήρια σε ότι αφορά τον έλεγχο των δαπανών, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει και στην ώρα του.”

Δεύτερη βασική δράση που συζητήθηκε με την τρόικα είναι η μείωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του τομέα της Υγείας. Έτσι δημιουργείται αυστηρότερο ποινολόγιο για όσους παραβαίνουν τον νόμο, παίρνουν φακελάκια, υπερτιμολογούν ή υπερσυνταγογραφούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γιατρός που θα παίρνει φακελάκι, εκτός των άλλων, θα πληρώνει και 50 φορές την αξία του.

Το τρίτο μέτρο είναι η υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη χορήγηση φαρμάκων γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται και συγκεκριμένα φάρμακα που θα μπορούν να χορηγούν οι γιατροί. Ήδη νομοθετείται άμεσα η εφαρμογή πρωτοκόλλων για 4 θεραπευτικές κατηγορίες.

Η τέταρτη δράση που θα υιοθετηθεί όμως από τον Σεπτέμβριο, αφορά στην δυναμική τιμολόγηση γενόσημων φαρμάκων. Το συγκεκριμένο μέτρο όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αν είναι έτοιμο το σχετικό πλαίσιο για εφαρμογή θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο καθώς ζήτησε μια παράταση από την τρόικα. Η παράταση ζητήθηκε λόγω της χαμηλής διείσδυσης γενοσήμων στην αγορά αλλά και γιατί το θέμα του φαρμάκου θα επανεξεταστεί συνολικά τότε.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξει νέο δελτίο τιμών που να περιλαμβάνει και καινοτόμα φάρμακα, εκείνα για τα οποία θα υπάρχει σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής η οποία εξετάζει την «υποψήφια» φάρμακα.

Ο Υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα των εσόδων του ΕΟΠΥΥ καθώς όπως σημείωσε δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση. Κλείνοντας πάντως τόνισε πως οι δαπάνες για την υγεία δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω και πως δεν θα ληφθούν μέτρα που θα πλήττουν τους ασθενείς.