Ηλίας Μόσιαλος: Καλά νέα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

14-01-2021

Θετικά είναι τα αποτελέσματα για το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος. Επικαλούμενος δημοσίευση στο περιοδικό «New England Journal of Medicine», ο καθηγητής αναφέρει πως υπάρχουν καλά νέα από τα αποτελέσματα της φάσης 1 και 2.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και φαίνεται πως ακόμα και με μία δόση δημιουργεί μια πολλά υποσχόμενη απόκριση σε αντισώματα -αλλά και ανοσοκυτταρική απόκριση- με ελάχιστες παρενέργειες, τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους», γράφει στην ανάρτησή του ο καθηγητής. Όπως εξηγεί, τα στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου, δηλαδή εάν το εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους από μόλυνση ή συμπτώματα κορονοϊού, θα προκύψουν από την κλινική δοκιμή Φάσης 3.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, «το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε μια ομάδα ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και σε μια ομάδα ηλικίας 18 έως 55 ετών. Ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα ή τη δοσολογία του εμβολίου, ο εμβολιασμός διέγειρε το ανοσοποιητικό σύστημα των εθελοντών. Έως την 29η ημέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το 90% όλων των συμμετεχόντων είχε παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα (αυτά που αναμένεται να σταματήσουν τη μόλυνση των κυττάρων από τον ιό). Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν πως δύο μήνες μετά την πρώτη δόση όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αντισώματα. Τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων παρέμειναν σταθερά για τουλάχιστον 71 ημέρες».

Τα δεδομένα της Φάσης 3 για το υποψήφιο εμβόλιο αναμένονται στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Μόσιαλος, «καθώς αυτή η φάση της κλινικής δοκιμής εξαρτάται από τα συμπτωματικά περιστατικά ασθένειας σε εμβολιασθέντες, ο χρόνος είναι κατά προσέγγιση. Με την πανδημία να μαίνεται, αναμένεται να καταγράφουν τα συμπτωματικά περιστατικά -που ορίζει το πρωτόκολλο της μελέτης- γρήγορα». Εάν το εμβόλιο μίας δόσης αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, η Εταιρεία –τονίζει ο κ. Μόσιαλος – αναμένει να υποβάλει αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στο FDA και λίγο αργότερα, με αντίστοιχες αιτήσεις σε όλο τον κόσμο.