Οι ηλικιωμένοι που έχουν πόνους στη μέση έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου

28-02-2017

Πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από συχνούς και επίμονους πόνους στη μέση. Αυτοί μπορεί να προκαλούνται από διάφορες αιτίες. Μπορεί όμως να είναι και πιο επικίνδυνοι. Τώρα, Αυστραλοί επιστήμονες βρήκαν πως τα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από οσφυαλγία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Η οσφυαλγία είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως πάσχουν 700 εκατομμύρια άτομα, καθιστώντας την κύρια αιτία αναπηρίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία ανέλυσαν στοιχεία για 4.390 διδύμους από τη Δανία, από 70 ετών και πάνω. Προσπάθησαν έτσι να δουν αν και κατά πόσο ο πόνος στη μέση αύξανε την θνησιμότητα από κάθε αιτία καθώς και από καρδιαγγειακά αίτια.

Τα αποτελέσματα της  έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Pain.

«Διαπιστώσαμε εξετάζοντας τα στοιχεία ότι συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από πόνους γενικά στην σπονδυλική στήλη, οι πάσχοντες είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Δρ Παουλο Φερρέιρα, επίκουρος καθηγητής Φυσιοθεραπείας στο αυστραλιανό πανεπιστήμιο.

«Και επειδή η μελέτη έγινε σε διδύμους, η επιρροή των κοινών γενετικών παραγόντων είναι απίθανη επειδή ελέγξαμε και αυτή την παράμετρο. Τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης επειδή ενώ υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ πόνο στη μέση και θνησιμότητας δεν γνωρίζουμε ακόμα τα ακριβή αίτια. Ενδεχομένως ο πόνος στη μέση να είναι ένδειξη κακής υγείας και κακής λειτουργικής ικανότητας, παράμετροι που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας στους ηλικιωμένους», προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε πως φάρμακα που συνταγογραφούνται για την οσφυαλγία, όπως η ιβουπροφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι αναποτελεσματικά στην ανακούφιση του πόνου, ενώ έχουν και σοβαρές παρενέργειες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Ποια είναι η καλύτερη στάση εάν έχετε τη μέση σας;
Μόνο οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι δεν αρκούν για τον πόνο στη μέση