Ημικρανίες: Αυτό είναι το καιρικό φαινόμενο που τις επιδεινώνει

20-02-2017

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάνουν την καθημερινότητα τους ανυπόφορη και πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οι δε αιτίες για την εμφάνιση τους μπορεί να είναι διαφορετικές στην κάθε περίπτωση. Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων βρήκαν πως υπάρχει ένα καιρικό φαινόμενο που επιδεινώνει τις ημικρανίες.

Η ημικρανία είναι μία πολύ συχνή, έντονη μορφή πονοκεφάλου. Προσβάλλει κατά μέσον όρο το 12-18% των ενηλίκων. Οι γυναίκες ασθενείς είναι σχεδόν τριπλάσιες από τους άνδρες.

Οι ακριβείς αιτίες της ημικρανίας δεν είναι γνωστές. Πολλοί ειδικοί όμως πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των πασχόντων είναι πιο ευαίσθητος στις περιβαλλοντικές επιρροές και ότι ορισμένα τρόφιμα, έντονα φώτα ή ακόμα και η πείνα μπορεί να την ενεργοποιήσουν.

Υπάρχει όμως κι ένα καιρικό φαινόμενο που μπορεί να κάνει τις ημικρανίες πιο έντονες. Ποιο είναι αυτό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ανακάλυψαν, η συχνότητα των πονοκεφάλων αυξάνεται κατά το ένα τρίτο τις ημέρες που υπάρχουν καταιγίδες με κεραυνούς.

Οι πιθανές αιτίες της συσχέτισης μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα φυσικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιατρικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Κεφαλαλγίας (NHF) των ΗΠΑ δρ Βίνσεντ Μάρτιν.
Όπως είπε, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι κεραυνοί μπορεί να είναι η μία αιτία. Επιπλέον, οι κεραυνοί προκαλούν αυξήσεις στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το όζον. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη απελευθέρωση των σπορίων των μυκήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ημικρανία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ημικρανίες: Φταίνε βακτήρια του εντέρου και του στόματος;
Σεξ: Πως οι ημικρανίες συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία