Ηπατίτιδα σε παιδιά: Αρνητική στον αδενοϊό η 16χρονη από τη Λάρισα – Δύο κρούσματα σε παιδιά στην Κύπρο

children ill
28-04-2022

Κανένα κρούσμα της αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδας σε παιδιά δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, καθώς οι εξετάσεις στην 16χρονη που νοσηλεύεται με συμπτώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έδειξαν ότι τελικά δεν έχει προσβληθεί από τον “ένοχο” αδενοϊό. Την ίδια στιγμή, το κυπριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Εξιτήριο αναμένεται να λάβει σύντομα από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, η 16χρονη που εμφάνισε συμπτώματα ηπατίτιδας, ενώ οι εξετάσεις της από τα ειδικά εργαστήρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, έδειξαν ότι δεν έχει προσβληθεί τελικά από τον αδενοϊό, ο οποίος έχει ενοχοποιηθεί για τα κρούσματα της ηπατίτιδας.

Η 16χρονη είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας τη Μεγάλη Τετάρτη, με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε οξεία ηπατίτιδα και τη Δευτέρα του Πάσχα είχε αποσταλεί δείγματα στο εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε προσβληθεί από συγκεκριμένο στέλεχος αδενοϊού.

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, η 16χρονη είναι καλά στην υγεία της και αναμένεται να λάβει εξιτήριο σύντομα.

Κύπρος: Ταυτοποιήθηκαν δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Δύο παιδιά, ηλικίας 4 και 5 ετών εντοπίστηκαν με οξεία αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα, στην Κύπρο. Την ανακοίνωση έκανε το κυπριακό υπουργείο Υγείας. Πλέον, τα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε 15 χώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα παιδιά στην Κύπρο νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα. Διευκρινίζεται ότι και τα περιστατικά στη Βρετανία καταμετρώνται από τον Νοέμβριο του 2021.

«Εάν οι γονείς παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) προτρέπονται όπως επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους. Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας.