Το υπουργείο Υγείας ανοίγει το δρόμο στη συνταγογράφηση και παρασκευή σκευασμάτων κάνναβης

21-04-2017

Αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιατρική χρήση θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη βουλή. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό – ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής – «σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα μίνι νομοσχέδιο που θα κάνει αλλαγές στον νόμο 4339 για το ζήτημα των ναρκωτικών» όπου «θα μιλάμε πλέον για εξαρτήσεις και όχι για ναρκωτικά».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ξανθός στο θέμα της αποποινικοποίησης κάνναβης για ιατρική χρήση. Όπως είπε «είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. Υπήρξε ένα πόρισμα επιστημονικό» που «επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης». Και συνέχισε: «είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε» γι αυτό θα υπάρξει «Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αλλάζει στον πίνακα του ΟΗΕ με την κατάταξη των ουσιών» «δυνατότητα συνταγογράφησης και κυκλοφορίας σκευασμάτων με εκχυλίσματα κάνναβής».

Συνολικά για το θέμα της κάνναβης σημείωσε ότι αυτό «υπερβαίνει τον ρόλο του υπουργείου Υγείας. Οφείλει όμως η πολιτεία με σοβαρό τρόπο να ανοίξει έναν διάλογο» μιλώντας για «υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου». Στο νομοσχέδιο – σημείωσε – θα υπάρξουν «αλλαγές στο άρθρο 58 που αφορά τους όρους και τις προδιαγραφές αδειοδότησης πέραν των 4 γνωστών φορέων» καταπολέμησης των ναρκωτικών ξεκαθαρίζοντας ότι θα διαφυλάσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δομών αφού «δεν χρηματοδοτούμε ΜΚΟ στο θέμα των εξαρτήσεων».

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σήμερα «μιλάμε για εξαρτήσεις και όχι μόνον για ναρκωτικά» αφού «υπάρχουν αναδυόμενες εξαρτήσεις, όπως είναι το αλκοόλ, το διαδίκτυο, ο τζόγος και δει ο ηλεκτρονικός και φυσικά η εξάρτηση από ουσίες πέραν των οπιοειδών». Όπως επισήμανε ο Α. Ξάνθος αυτά «είναι θέματα δύσκολα να συζητηθούν στην κοινωνία» και «παροξύνονται λόγω της οικονομικής κρίσης» .