Ξανθός: Μεγαλοστομίες και σκοπιμότητες, στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

06-02-2020

Κείμενο γενικών αρχών και διακηρύξεων και ευχολόγιο χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το νέο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Υγεία που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Πρόκειται για ένα ευχολόγιο υπέρ της πρόληψης που δίνει έμφαση στους συμπεριφορικούς παράγοντες που υπονομεύουν την ατομική υγεία και στην ανάγκη τροποποίησής τους με ευαισθητοποίηση των πολιτών. Μόνο που η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων δεν είναι ζήτημα που εξαγγέλλεται και νομοθετείται, δεν είναι ατομική ευθύνη αλλά δημόσια υπόθεση και προϋποθέτει οργανωμένη στρατηγική και παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού. Γιατί εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ατομικές συνήθειες και συμπεριφορές, υπάρχουν και οι κοινωνικο-οικονομικοί προσδιοριστές της υγείας και της ασθένειας που επίσης υπονομεύουν τη Δημόσια Υγεία. Η απάντηση από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας είναι συγκροτημένες διατομεακές πολιτικές και ριζικές κοινωνικές παρεμβάσεις που προφανώς δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο κος Ξανθός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας με προτεραιότητα στις  συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το άνοιγμα στην ιδιωτική αγορά διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο κος Ξανθός υποστηρίζει ότι αδίκως καταργείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που είχε εκπονηθεί επί των ημερών του και χαρακτηρίζει εντελώς
παραπειστική και απολύτως επικοινωνιακής χρήσης την εξαγγελία του Υπουργού Υγείας για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που δήθεν προβλέπονται για 1η φορά

Η αλήθεια λοιπόν συνεχίζει ο κος Ξανθός ότι με βάση το νέο ΕΚΠΥ ( κανονισμό παροχών ) του ΕΟΠΥΥ ( ΦΕΚ Β’4898/ 01.11.2018, άρθρο 5) ήδη συνταγογραφούνται και πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα (με μηδενική συμμετοχή του δικαιούχου) ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όπως για παράδειγμα για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του παχέος εντέρου, για τον προγεννητικό έλεγχο των γυναικών κλπ. Και βεβαίως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι δύο ζωτικής σημασίας προληπτικές εξετάσεις (ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα β-επιπέδου/αυχενική διαφάνεια) που για χρόνια πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους, κοστολογήθηκαν και άρχισαν να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης;

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία