Junk food: Εθισμένοι στα πρόχειρα φαγητά 1 στους 8 μεσήλικες

junk food
02-02-2023
Όπως φαίνεται, το junk food δεν έχει γίνει καθημερινή συνήθεια μόνο των νέων. Νέα αμερικανική έρευνα σε πάνω από 2.100 εθελοντές έδειξε πως ένας στους οκτώ μεσήλικες και ηλικιωμένους έχει ανθυγιεινή σχέση με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα πρόχειρα φαγητά, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και γενικότερα με το ανθυγιεινό φαγητό.

Στην πραγματικότητα, το σχεδόν 13% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω επιδεικνύει σημάδια αληθινού εθισμού στα πρόχειρα φαγητά!

Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, ιδίως σε όσες έχουν ηλικία έως και 65 ετών. Είναι επίσης υψηλότερο στους μεσήλικες και ηλικιωμένους με προβλήματα βάρους, μοναξιάς ή/και με κακή σωματική ή ψυχική υγεία.

Junk food και εθισμός

Η δημοσκόπηση έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Πολιτικής & Καινοτομίας στην  Φροντίδα της Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Συμμετείχαν συνολικώς 2.163 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 80 ετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε 13 ερωτήματα τα οποία αξιολογούσαν αν και πόσο συχνά είχαν ενδείξεις εθισμού κατά την κατανάλωση τροφίμων όπως:

  • Τα γλυκά
  • Τα αλμυρά σνακ
  • Τα ροφήματα με ζάχαρη
  • Τα πρόχειρα φαγητά

Στις ενδείξεις που ενδέχεται να υποδηλώνουν εθισμό συμπεριλαμβάνονται:

  • Η έντονη λαχτάρα («λιγούρες») παρά το αίσθημα κορεσμού της πείνας
  • Η αδυναμία μείωσης της κατανάλωσης
  • Τα στερητικά συμπτώματα

Τι έδειξε η έρευνα για το junk food

Με βάση αυτές τις ενδείξεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εθισμό στα υπερεπεξεργασμένα και τα πρόχειρα φαγητά είχε:

  • Το 17% των συμμετεχόντων ηλικίας 50-64 ετών και το 8% στις ηλικίες 65-80 ετών
  • Το 22% των γυναικών 50-64 ετών και το 18% στις μεγαλύτερες ηλικίες
  • Το 32% των γυναικών και το 14% των ανδρών που αντιμετώπιζαν προβλήματα σωματικής υγείας. Τα ποσοστά αυτά ήταν υπερδιπλάσια απ’ ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων δίχως προβλήματα υγείας
  • Το 45% των γυναικών και το 23% των ανδρών με προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα ποσοστά αυτά ήταν τριπλάσια απ’ όσα μεταξύ των συμμετεχόντων με καλή ή άριστη ψυχική υγεία

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο εθισμός στα πρόχειρα φαγητά ήταν ακόμα συχνότερος στους συμμετέχοντες με προβλήματα βάρους και στους μοναχικούς. Ειδικότερα, συμπτώματα εθισμού είχε:

  • Το 34% των γυναικών και το 17% των ανδρών που είπαν ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε όσους αυτοπροσδιορίζονταν ως άτομα φυσιολογικού βάρους ήταν μόλις 4% και 1%, αντιστοίχως.
  • Το 51% των γυναικών και το 26% των ανδρών που δήλωσαν ότι αισθάνονται συχνά  μοναξιά. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε όσες και όσους είπαν ότι σπανίως αισθάνονται μόνοι, ήταν  8% και 4% αντιστοίχως.

Το πιο συχνό σύμπτωμα

Το πιο συχνό σύμπτωμα του εθισμού στα ανθυγιεινά φαγητά ήταν η ασίγαστη λαχτάρα. Το 24% των ερωτηθέντων είπαν ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα νιώθουν τέτοια λαχτάρα για κάτι ανθυγιεινό, ώστε δεν μπορούν να σκεφθούν τίποτε άλλο.

Ένα άλλο 19% είπαν ότι τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την εβδομάδα προσπαθούν ανεπιτυχώς να μειώσουν ή να σταματήσουν να τρώνε τέτοιου είδους φαγητά. Και το 12% είπαν ότι η στάση τους απέναντι στα πρόχειρα φαγητά τούς δημιουργεί συχνά αγωνία.

«Η λέξη εθισμός μπορεί να ακούγεται υπερβολικά όταν μιλάμε για φαγητά. Η ιατρική έρευνα, όμως, έχει δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά εξίσου ισχυρά στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως στον καπνό, το αλκοόλ και άλλες εθιστικές ουσίες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ashley Gearhardt, αναπληρώτρια  καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.

Όπως εξήγησε, η αντίδραση του εγκεφάλου είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • Ζάχαρη
  • Απλούς υδατάνθρακες
  • Λιπαρά

«Όπως συμβαίνει με το κάπνισμα και το ποτό, έτσι και οι πάσχοντες από εθισμό στα υπερεπεξεργασμένα, πρόχειρα φαγητά χρειάζονται βοήθεια, ώστε να αποκτήσουν πιο υγιή σχέση με την τροφή», κατέληξε η Dr. Gearhardt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Junk food: Πώς βλάπτει ΚΑΙ τον εγκέφαλο μας