Καμπανάκι από τη Κομισιόν για τη συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία στην Ελλάδα

25-11-2017

Τον κώδωνα του κινδύνου για την συρρίκνωση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα κρούει η Κομισιόν σε νέα έκθεσή της για το προφίλ της υγείας στην Ε.Ε., αλλά και των κρατών-μελών. Σύμφωνα με την έκθεση, η βαθιά οικονομική κρίση εξακολουθεί να επιδρά στο σύστημα υγείας, όπου οι συνολικές δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές) κυμάνθηκαν στο 8,4% του ΑΕΠ το 2015.

Πιο αναλυτικά, η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015 (προσαρμοσμένη ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 28%. Μάλιστα οι δημόσιες δαπάνες αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ – έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 7,2% – αντιπροσωπεύοντας μόλις το 59% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι αυξήθηκε η μη ικανοποιούμενη ανάγκη στον τομέα της υγείας και οι ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης στην περίθαλψη. Ενδεικτικό είναι ότι τριπλασιάστηκε (12,3% έναντι 3,3% του μέσου όρου της Ε.Ε.) η μη ικανοποιούμενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους, απόστασης ή χρόνου αναμονής κατά την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε..

Μάλιστα υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει μη ικανοποιούμενες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης λόγω υψηλού κόστους, από 4,2% το 2010 σε 10,9% το 2015.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε.. Διευκρινίζει δε ότι το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών για την υγεία συνιστούν οι άμεσες πληρωμές των ασθενών και όχι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι το 2015 οι άμεσες ιατρικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών έφτασαν στο 4,4%,κατατάσσσοντας τη χώρα μας στη Τρίτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών, μετά τη Βουλγαρία και τη Μάλτα – σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο (2,3%) στην Ε.Ε.