Καφές: Πώς βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

καφές
25-09-2023

Ο καφές είναι η αγαπημένη συνήθεια του Έλληνα. Δεν ξεκινάμε την ημέρα μας χωρίς αυτόν. Έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας. Τώρα μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Η δαιμονοποίηση του καφέ και οι κατηγορίες ότι προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας, όχι μόνο καταρρέουν μία- μία, αλλά αποδεικνύεται ότι ισχύει και το αντίθετο. Ο καφές κάνει καλό στην υγεία και μάλιστα με πολλαπλούς τρόπους.

Καφές κατά της κατάθλιψης

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, που βασίζεται πάνω σε έρευνα της σχολής δημόσιας υγείας του Harvard, o καφές δρα ευεργετικά στην ψυχική μας υγεία. Αυτό που νιώθουμε κάθε πρωί που ξυπνάμε ότι δεν θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε σωστά χωρίς, έστω τον πρώτο καφέ της ημέρας, δεν είναι μια απλή διαίσθηση.

Η έρευνα του Harvard αναφέρει πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τους δείκτες αυτοκτονίας κατά 50% τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες. Το ότι ο καφές θα μπορούσε να καταπολεμήσει την κατάθλιψη δεν είναι καινούργια ιδέα, αλλά δεν είχε αποδειχθεί με κάποια έρευνα μέχρι τώρα.

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μπορεί αυξήσει με αλματώδη ρυθμό τα επίπεδα σεροτονίνης, ντοπαμίνης και νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο. Η αύξηση αυτών των τριών ουσιών στον εγκέφαλο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό. Αν έψαχνε ακόμα μία δικαιολογία για να απολαύσεις τον καφέ σου, δεν χρειάζεται πια. Η κατανάλωση καφέ με μέτρο, μόνο καλό κάνει, τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Πώς θα αναστρέψουμε την δράση της καφεΐνης αν ήπιαμε πολλή