Καφές: Πότε να τον αποφεύγουμε;

28-09-2017

Όλοι μας αρχίζουμε την ημέρα μας με ένα φλιτζάνι καφέ. Είναι όμως σωστό πάντα να πίνουμε καφέ. Πότε πρέπει να τον αποφεύγουμε;

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι γνωστά και σημαντικά καθώς μεταξύ άλλων μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, άνοιας και διαβήτη και προστατεύει από την παχυσαρκία.
Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν συνίσταται η κατανάλωση καφέ καθώς μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Δείτε ποιες είναι αυτές…

1. Αν είστε αγχώδεις:
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης –της ορμόνης του στρες- και αδρεναλίνης, που προκαλούν αύξηση της πίεσης του αίματος και του καρδιακού ρυθμού.Η κατανάλωση καφεΐνης, όμως, πάνω από 2000 mg όμως μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, τρέμουλο, γρήγορη αναπνοή, υψηλό επίπεδο στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση και νευρικότητα.

2. Όταν ο καφές είναι καυτός:
Η κατανάλωση καυτού καφέ και καυτών ροφημάτων γενικά, έχει βρεθεί από έρευνες ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμη, λοιπόν, κι αν βιάζεστε να απολαύσετε τον ζεστό καφέ που έχετε μόλις ετοιμάσει, είναι σημαντικό να το αποφύγετε.

3. Όταν νιώθετε νύστα:
Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ξενυστάξετε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης παρ’ όλα αυτά, η καφεΐνη χάνει τη δύναμή της για όσους κοιμούνται λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους. Αν νιώθετε, λοιπόν, ότι πέφτουν τα επίπεδα της ενέργειάς σας, αντί να πιείτε καφέ, πάρτε έναν υπνάκο για λίγα λεπτά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: 3 λόγοι να μην βάζετε γάλα
Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία