Οι καυτές πιπεριές μας χαρίζουν χρόνια ζωής

19-01-2017

Οι καυτές πιπεριές δεν αρέσουν σε όλους. Πολλοί δεν αντέχουν ούτε την μυρωδιά τους. Μήπως όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων συνδέει την κατανάλωση της κόκκινης καυτερής πιπεριάς με την μακροζωία.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Vermont στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLoS One, έδειξαν πως η κατανάλωση της κόκκινης πιπεριάς μπορεί να μειώσει κατά 13% τη θνησιμότητα. Κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Όπως διαπίστωσαν ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ και οι συνεργάτες του, ο μέσος φανατικός καταναλωτής των καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, που καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερίνη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.

Βέβαια, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρουν τον ακριβή μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα. Η νέα αυτή Αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Προλάβετε το κρυολόγημα με 10 διατροφικά tips!
Ελέγξετε την όρεξή σας με 5 έξυπνες επιλογές!